L’IES Sineu fa un estudi de les serps al·lòctones a Sineu

Aquest passat dimarts, els alumnes de segon de batxillerat de l’assignatura de Ciències de la Terra i Medi Ambient, amb el seu professor i coordinador, Biel Vicens, han presentat un estudi complet i molt valuós sobre les serps al·lòctones (introduïdes, foranes, invasores, exòtiques) a les nostres Illes, i en concret les espècies que es troben al nostre municipi i al Pla de Mallorca.

A l’acte hi eren presents el Director General d’Innovació i Comunitat Educativa de la Conselleria d’Educació, Jaume Ribas, el Director d’Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient, Miquel Mir, la Inspectora del centre i el batle de Sineu, Miquel Gelabert. Molt de públic es va congregar a la Sala d’actes de l’Institut per escoltar l’extensa i detallada explicació de l’estudi per part dels alumnes de 2n de batxillerat. El director del centre, Rafel Crespí, va donar la benvinguda i va presentar l’acte.

L’estudi ha sorgit d’un Projecte d’Aprenentatge-Servei (aprenentatge vivencial, significatiu, aplicat i que serveixi per a la comunitat) per a donar a conèixer a la societat la problemàtica mediambiental de les serps invasores. Per això, s’ha signat un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Sineu que, des del primer moment, ha mostrat una total predisposició per la realització del Projecte.

L’interès per l’estudi parteix per la detecció de l’alarma que s’havia generat als pobles i la necessitat d’assessorament i informació que demanava la gent sobre la proliferació d’aquests ofidis invasors.

Uns dels llocs més preocupants de les Illes són les Pitiüses ja que la proliferació d’aquestes serps invasores podria posar en perill l’existència de les sargantanes. De fet, la desaparició del ferreret a Menorca i que a Mallorca es trobi als llocs més inaccessibles és degut a la serp d’aigua.

El professor Toni Català va donar compte dels diferents grups d’alumnes que han participat en l’estudi, sumant uns 70 alumnes: els de 2n de batxillerat de Ciències de la Terra i Medi Ambient, els de 2n de batxillerat de Biologia, els de 1r de batxillerat d’Anatomia, els de 4t d’ESO de Plàstica i els alumnes de 4t d’ESO de Ciències Aplicades a l’activitat professional. Tot el departament de Biologia del centre s’ha implicat amb el projecte, així com la Comissió de Medi Ambient i l’equip directiu.

L’estudi es complementa amb una exposició que serà visitada per tots els centres d’infantil i primària de la comarca i que tenen l’IES Sineu com centre de referència. Podrem veure aquesta exposició, que ara està al Hall de l’Institut, a la Fira de maig. També s’ha elaborat un tríptic informatiu sobre el que s’ha de saber de les serps introduïdes. L’Ajuntament de Sineu ha encomanat còpies del tríptic per posar a disposició de la gent interessada.

Des del centre varen agrair a totes les entitats i persones que han col·laborat amb l’estudi: l’Ajuntament de Sineu, la brigada municipal, la conselleria de Medi Ambient, a través del COFIB, l’Associació de Caçadors de Sineu, L’AMIPA del centre i el professor jubilat Pep Ferriol.

L’estudi detalla les característiques i la procedència de les serps pròpies de Mallorca, que són la serp de garriga i la serp d’aigua. També detalla les carecterístiques de les serps invasores: la serp blanca, la serp de ferradura i la serp verda. Cap de les serps, ni les pròpies ni les invasores, són verinoses tot i que algunes d’elles són agresives si se senten amenaçades.

El centre va entregar una còpia de l’estudi a cada un dels Directors generals presents i al batle. Els tres càrrecs varen agrair el valuós estudi fet per l’IES Sineu i donaren l’enhorabona al centre i als alumnes que han fet el projecte.

A mode de conclusió de l’estudi, es descarta l’eradicació d’aquestes serps invasores (estan ben aclimatades i quasi no tenen depredadors) i que caldrà reduir-les al màxim, que augmentarà la pressió depredadora sobre les espècies pròpies i les espècies cinegètiques, que caldrà tractar l’alarma social com un tractament de plagues, que la utilització de trampes pot ser efectiva si se’n instal·len moltes i que s’aconsella campanyes periòdiques de captura i control.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: