Els animalistes denunciaran l’Ajuntament per les corregudes del Cós, i el batle diu que «no hi va haver cap patiment»

L’ANPBA (Asociación Nacional para la Protección y el Bienestar de los Animales) denunciarà l’Ajuntament de Sineu per haver penjat el gall i el conill vius, a les joies de les corregudes del Cós de les passades festes patronals. Així ho ha fet saber l’associació, amb seu social a Madrid, i que ahir va emetre nota de premsa a Díngola i a altres mitjans. En aquesta, informava que denunciaria els fets a la Conselleria d’Agricultura, perquè entén que es va passar per alt la Llei Balear de Protecció Animal, que prohibeix «l’ús d’animals a festes o espectacles» (article 4) si això els comporta maltractament, patiment o conductes antinaturals, i que també prohibeix recuperar festes amb animals «a partir de l’entrada en vigor de la Llei 9/2017».

El passat 15 d’agost Díngola va publicar una fotografia que aviat es va fer viral (fes clic aquí per veure la notícia) i, el dia després, va aparèixer en diversos mitjans de comunicació (fes clic aquí, aquí i aquí). Ja tot d’una, les associacions animalistes varen informar que interposarien la denuncia corresponent. El dia de les corregudes, en declaracions a redactores i redactors de Díngola, hi havia sineuers que es queixaven del fet perquè «no hi havia demanda social per recuperar el gall i el conill vius» i perquè «amb el sistema emprat els darrers anys ja anava bé, i pocs recordaven que fa anys, penjats de canyes, hi havia animals vius». L’equip de govern de la legislatura passada (GxS i el PI) havia prescindit dels animals vius per a les joies, a partir del seu segon any de legislatura.

El guanyador, amb el premi, un pollastre.

 

El batle diu que es va respectar escrupolosament el benestar animal

Díngola ha contactat el batle de Sineu, Tomeu Mulet, per demanar-li el seu parer sobre la polèmica. Segons Mulet es va respectar escrupolosament el benestar dels dos animals, fins just abans de ser penjats a la canya: «els animals estaven a l’ombra, i no es varen penjar fins just uns segons abans de la correguda, i fins i tot una vegada penjats el regidor Pedro Àlvarez els aguantava tot el temps perquè no estiguessin cap avall» ha dit.

Mulet ha recalcat que «aquesta festa té molts segles d’antiguitat i mai s’havia aturat oficialment», perquè segons diu «tot i que durant la legislatura passada es va prescindir d’animals vius en el Cós, això no havia anat a ple». El batle ha dit que «des de l’equip de govern som els primers convençuts que les tradicions han d’evolucionar», però que «s’ha de ser racional, i si les joies del Cós nostres suposen maltracte animal, encara ho deuen ser més certes tradicions com la del be a Ciutadella, o fins i tot els jaleos amb els cavalls a tot Menorca».

Finalment ha opinat que «aquestes associacions animalistes, el que cerquen és que xerrin d’elles, publicitat gratuïta».

La foto que es va fer viral (de Massay).

 

Altres casos precedents

La sala de lo contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó, amb seu a Burgos, ja havia dictat sentència sobre un cas similar del 2015, sobre l’ús de pollastres penjats d’un pal durant la Danza del Escarrete a Poza de la Sal.

A Mallorca, l’ANPBA ha estat al capdavant dels litigis administratius i judicials contra el correbou de Fornalutx i contra l’amollada d’anneres a Can Picafort.

Retall de notícia de Díngola en paper, la legislatura passada.

 

Esquerra va obrir el debat fa tres legislatures

Anys enrere el regidor d’Esquerra Republicana Julià Amorós ja havia obert el debat. Va ser en la legislatura 2007-2011. Amorós considerava que «no tot val, i allò que abans era tradició, ara per justícia s’ha hagut d’adaptar als nous temps».

Després d’una forta pressió social, l’any 2017 el parlament balear va aprovar una llei per a la regulació de les corregudes de toros i protecció dels animals, que prohibia la mort de l’animal durant l’espectacle taurí i imposava restriccions al ‘Correbou’ de Fornalutx. La nomenada Llei de ‘Toros a la balear’, incloïa qualsevol abús gratuït a altres animals. Un any i mig després el Tribunal Constitucional anul·lava cinc articles d’aquesta llei.

ANPBA diu en la nota de premsa que també demanarà al Govern de les Illes Balears de modificar la llei per prohibir expressament oferir animals com a ‘regal’ o premi.

 

+info:

Notícia a Díngola del 22 d’agost de 2015: «Es reobre el debat sobre les joies vives de les Corregudes del Cós»

Notícia a Díngola del 15 d’agost de 2019: «[FOTONOTÍCIA] Tornen penjar al sol el pollastre i el conill en les corregudes del Cós»

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: