[Fotogaleria] L’Obra Cultural Balear de Sineu ha anat a cercar la Flama del Canigó

Avui, dissabte de Sant Joan, ha arribat a Mallorca la Flama del Canigó, que partia avui a migdia des de Barcelona i arribava a mitjan horabaixa a Alaró, on és habitual fer-la pujar al castell.

Una delegació de l’OCB de Sineu ha anat a rebre-la i ha duit el corresponent fanal cap al poble. Els portadors del fanal, enguany, han estat ben jovenets: en Joan i n’Amador Bonafè i na Maria Llull.

La de la Flama del Canigó és una festa iniciada l’any 1955 per Francesc Pujade (Arles, Vallespir, 1903-1975), Esteve Albert (Dos Rius, Maresme, 1914-Andorra la Vella, 1995) i Josep Deloncle (Perpinyà 1913-1990) inspirats pel poema “Canigó” de Jacint Verdaguer. Inicialment, amb la flama encesa al cim del Canigó encenien les fogueres de la Catalunya del Nord, a partir de 1966 es començà a escampar cap a l’altre costat dels Pirineus i més tard cap a la resta de contrades dels Països Catalans. El foc i el solstici d’estiu, celebrat especialment els dies entorn de Sant Joan són el referent d’aquesta festa de germanor entre totes les comarques i illes de la nació catalana. No debades Sant Joan és feta grossa al Principat, a Alacant i a Ciutadella, a més de nombrosos municipis; molta gent que fa feina a ciutat ja fa anys que el té com a festiu, com aquest mateix dilluns.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari