Sus! a Sineu en Bici i a Peu

La majoria dels infants de Rodamilans, el 85%, voldria arribar a escola en bicicleta. Actualment, només es veuen al voltant de 6 bicicletes aparcades al centre escolar.

Són algunes de les dades que han aflorat en les esquestes que la Comissió de Mobilitat de l’Amipa Rodamilans ha realitzat a les famílies i als alumnes. Aquest grup de treball, liderat pel geògraf de Sineu Jaume Bergas, “Barraca”, ha dissenyat un itinerari segur i saludable per tal que els infants puguin arribar de manera activa i autònoma al centre escolar. L’associació forma part del grup d’Entorns Escolars Segurs i Saludables de Fapa Mallorca i Vianants Mallorca.

La proposta, presentada ahir a Rodamilans, convida les famílies a transitar pels carrers interiors al vial de circumval·lació. L’estudi de camp treu a la llum que és viable caminar fins al centre escolar des de gairebé qualsevol punt del casc urbà en un temps que no supera els 15 minuts.  Així i tot, el 40% dels 250 alumnes de Primària hi arriba en cotxe. A més, s’ha vist que el 65% de les famílies que viu en el casc urbà i arriba en cotxe al centre escolar troba que “el camí és insegur pels infants”.

L’eix vertebral de la proposta consisteix a no transitar a peu o en bici pel vial de circumval·lació ni pel carrer dels Bous, d’alta densitat de trànsit, perquè són artèries de distribució de vehicles. Alternativament, el pla planteja que els infants i les seves famílies coneguin i escullin arribar a Rodamilans per carrers interiors, poc transitats, perquè els usen únicament els veïnats que viuen en aquestes vies. Així, el Vial i el carrer dels Bous s’haurien de travessar en alguns casos, però mai no seria necessari recorre’ls per arribar a l’escola. 

En groc, els carrers de l’itinerari amb velocitat de 20 km/h

Per tal d’assolir l’èxit del projecte, l’AMIPA insta l’Ajuntament a senyalitzar aquests carrers d’ús prioritari per a vianants, amb la qual cosa la velocitat del trànsit rodat es limitaria a 20 km/h. D’aquesta manera s’afavoriria arribar al centre amb seguretat i autonomia. Això, a la vegada, reforçaria la salut dels menors i els predisposaria a un millor rendiment acadèmic, tal com avala l’Associació Espanyola de Pediatria. 

Els sineuers amb membres de FAPA i Vianants Mallorca

La presentació va comptar amb la presència del batle, Tomeu Mulet i dels caps de l’oposició, Andreu Matas, “Remos”, i José Manuel García (PSIB). També hi assistí el cap de la policia local, Toni Frau, “Boter”, la coordinadora del PAC, Cristina Garcia, i les infermeres Agnès Pastor i Xisca Serra. Altres persones presents foren Miquel Àngel Guerrero, director de Fapa Mallorca, i una delegació de Vianants Mallorca.

L’estudi ha estat possible gràcies a la implicació del professorat de Rodamilans, amb Joan Gual i Miriam Montes al capdavant.

L’AMIPA ha realitzat més de 500 enquestes a les famílies, al professorat i als nins i nines del CEIP Rodamilans. Les respostes reflecteixen que el 85% per cent dels infants vol arribar a escola en en transport actiu (a peu, en bici o en patinet). D’aquestes respostes predomina la bici (47%), seguit d’anar a peu (30%) i el patinet (23%).

Deixa un comentari