A Sineu, Sant Antoni sense el dimoni.

sant antoni

A Sineu, els Dimonis de Sa Cova des Fossar fa temps que no actuen: en tots els altres pobles de Mallorca hi ha correfocs aquests dies.

A Sineu, els Dimonis de Sa Cova des Fossar fa temps que no actuen: en tots els altres pobles de Mallorca hi ha correfocs aquests dies.

Aquesta és la setmana gran de la festa si a l’àmbit del país ens remetem. Sant Antoni és la festa per excel·lència a la major part de les Balears i, en especial, es viu intensament a la part forana de Mallorca. Poblacions com Sa Pobla, Muro, Manacor i Artà tenen Sant Antoni com la festa de referencia, la principal en el seu municipi, sigui o no el seu patró. Hi ha partits i entitats que reclamen que dia 17 sigui festa oficial a tot el país. Sant Antoni a Balears és com Sant Jordi a Catalunya: oficialment no és festa arreu del país, però a la pràctica és una festa ben sentida i sense cap necessitat de promocionar-se.

A Sineu ahir es va encendre el primer fogueró. Fou el Bar Can Pates que, com cada any, matà un porcell i convidà tots els veïnats a torrar en la Placeta de sa Quintana. Dijous 17, dia gran, fa el fogueró l’ajuntament, com sempre al Fossar, després de les beneïdes i de l’ofici. Divendres 18 és el torn dels quintos, que organitzaran una festa concert també al Fossar. I finalment dissabte 19 l’é-Cafè també organitza una festa vora l’abeurador, amb presencia de glosadors i de dimonis.

Serà, de fet, l’acte de l’é-Cafè, l’únic acte que faran els grans dels Dimonis de sa Cova des Fossar a Sineu. I és que són l’única colla de Mallorca a la que l’ajuntament del seu municipi no ha convidat a actuar: en tots els demés pobles que tenen colla de dimonis hi ha, un dia o un altre, correfoc. A Sineu no: només els més petits, els dimonions, actuaran en l’encesa del fogueró de l’ajuntament.

Els glosadors es picaran fort dissabte 19 a devora s'abeurador en un fogueró organitzat per l'é-Cafè.

Els glosadors es picaran fort dissabte 19 a devora s’abeurador en un fogueró organitzat per l’é-Cafè.

També el C.E. Sineu amb el Bar-Restaurant Moments cada any solen encendre un fogueró al polisportiu i conviden a carn torrada, encara que ara mateix no saben el dia que ho faran.

L’APUNT. Pel que fa a l’é-Cafè hi havia el dubte entre fer el fogueró el divendres 18, coincidint amb el dels quintos, i així aprofitar per fer una festa més gran (tot i que el divendres és un dia més magre), o el dissabte 19 , que és quan es farà finalment (però que coincidirà amb la revetlla de Sant Sebastià a Palma).

L’ENQUESTA.

I tu, que faràs dissabte, aniràs a Palma o quedaràs a Sineu? Vota aquí (fes clic):

Fogueró i gloses a Sineu, o concerts a Palma?

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: