La temporada baixa irromp en el mercat enmig d’un temps de temporada alta

Uns 27 ºC marcava el termòmetre avui matí a Sineu. Cel clar i sensació de xafogor. És el canvi climàtic del que avisen els físics fa uns anys?

Actuació davant l'Écafè.

Actuació davant l’Écafè.

Quasi la meitat de la facturació de la setmana dels negocis sineuers es correspon al dimecres, segons ens deia avui matí el propietari d’un local del casc antic. Aquest i la resta de la quarantena de bars i restaurants viuen del mercat del dimecres. La temporada d’estiu, des de principis de maig fins a finals d’octubre, l’allau de turistes aporta ingressos importants a l’economia local. Després, el primer dimecres de novembre, quan la majoria d’hotels de vorera de mar han tancat les portes i el número d’autocars que duen turistes en excursions al mercat es redueix en un vuitanta per cent, aquests mateixos bars i restaurants han de reduir personal i despeses.

Avui matí ha estat el primer dimecres de novembre d’enguany, el primer després del tancament d’hotels massiu del 31 d’octubre. Devers les 10:30h hi havia mitja dotzena d’autocars de TUI i de Thomas Cook, els dos principals touroperadors, aparcats vora l’estació del tren: res a veure amb els centenars d’autocars que arriben a aparcar allà mateix al llarg del matí durant la temporada alta. Els carrers eren buits. “Un desastre, ni la meitat de gent de dimecres passat” ens deia Bel, la propietària de l’estanc d’Es Fossar. En el mercat d’animals un grupet de nens del CIDE de Palma, controlats per dos mestres: és temporada d’excursions escolars que, tot sigui dit, “no deixen ni un duro, aquests al·lotets” ens deia la cambrera d’un bar de la plaça més grossa del Pla de Mallorca. Veure buida la pujada de vora el monument d’en Rota cap al cas antic, o també alguns bocins del carrer Major, provocava fins i tot malestar. Només els vellets de Mundo Senior vivien la seva pròpia realitat: “a to el mundo le ha dao por venir acá” deia una padrina malaguenya al seu home, mentre rebostejaven per la Placeta de Sant Marc.

Ara els bolets volen ser els reis del mercat. Picornells a 20 euros el quilogram, i esclata-sangs forasters a quasi 14 euros, venuts en porcions més petites de mig quilo o d’un quart.

Can Castell: tancat per reformes.

Can Castell: tancat per reformes.

Cridava l’atenció veure el Cafè Can Castell tancat per obres de reforma i, també, el bar del costat, l’alemany, tancat fa un mes i sense previsions de tornar obrir.

El grup musical que sol actuar davant l’Écafè avui seguia igual. Uns joves manacorins tiraven unes monedes dins un capell col·locat a posta per recollir algun dobleret. Díngola ha guaitat dins el capell: hi havia tres euros i vint cèntims.

Tot un panorama.

 

 

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: