Alguns placers denuncien que la cotxada de sa plaça els afecta econòmicament

Fa uns dies s’ha reobert el debat sobre l’aparcament a sa Plaça. Sempre ha estat un tema polèmic (fins i tot Díngola en paper li va dedicar un editorial i una secció de ‘soldadets’) i, en algunes ocasions, fregant el tabú.

0

Tots els partits polítics han portat en els seus programes el compromís de solucionar el tema de sa plaça, espai amb moltíssimes possibilitats des del punt de vista turístic i econòmic, però perdut per falta d’un projecte urbanístic global i per les pressions dels propis placers. Així per exemple, l’equip de govern ha iniciat fa uns mesos la 1a fase del seu projecte estrella, la reforma circulatòria, però tanmateix aquest projecte no ha contemplat encara sa plaça.

Entre els placers n’hi ha que es queixen en el sentit que “una peatonalització de sa plaça implicaria que els cotxes no poguessin accedir-hi, i això ens faria perdre doblers”. Altres, en canvi, posen d’exemple ciutats com Palma, on tot el centre històric antic és prohibit per als vehicles, o altres poblacions on no es pot accedir en cotxe al centre. Cap dels negocis d’aquestes poblacions voldria ara que els cotxes tornessin accedir al centre.

Díngola ja va denunciar fa uns anys l’estat del carrer Major, on accedien i aparcaven cotxes, donant una imatge de degradació i deixadesa total. La imatge que dóna el carrer Major de Sineu ple de cotxes en res es correspon a la imatge que donen els carrers cèntrics de Pollença, Alcudia, Valldemossa, Deia, Sóller, Binissalem…

 

Les fotos de Facebook

Un dels placers contraris a l’estat actual de sa plaça ha publicat aquests passats dies algunes fotos denunciant la degradació de l’espai més cèntric de Sineu (amb molts cotxes aparcats, sense turistes, sense projecte) i comparant-lo amb l’espai equivalent en la població veïna de Petra (on el que abunden són els turistes, en aquests moments ciclistes, que deixen un dineral en els negocis locals).

Aquesta foto va ser presa a Petra a les 12:20h:

1

Aquesta altra a Sineu, vint minuts després, a les 12:40h:

2

Les diferències són ben notables, especialment si es té en compte el potencial del casc antic de Sineu, que recordem-ho és BIC (Bé d’Interès Cultural).

 

L’exemple habitual de Valldemossa

Recordem que el mateix batle, Pere Joan Jaume, deia ara fa nou mesos (en una roda de premsa sobre el futur pla turístic) que “Sineu té tant potencial com Valldemossa”. Cal dir aquí que a Valldemossa els cotxes no poden accedir al centre antic, i cap negoci voldria que ara els cotxes poguessin accedir-hi de nou.

 

Què opina l’oposició?

Les bastides de la façana de l’església i una vintena de cotxes aparcats, la postal actual de sa plaça.

Les bastides de la façana de l’església i una vintena de cotxes aparcats, la postal actual de sa plaça.

Miquel Gelabert, de Sineuers Independents, afirma que “l’empedrat que es va posar es suposa que és per els vianants, no pels cotxes” i afirma que hi ha molta d’aquesta pedra que ja està rompuda.  També afirma que “la majoria de cotxes aparcats habitualment a sa plaça són dels propis placers”. En aquest sentit també es queixava Esquerra Sineu, que ho duia en el darrer programa electoral, l’any 2011. Fins i tot un mariando despús-ahir es queixava que no trobava lloc per aparcar perquè tots els placers tenen els seus cotxes allà aparcats.

Gelabert creu que amb 3 – 4 aparcaments per càrrega i descàrrega es solucionaria el problema d’aparcament per als clients. Gelabert també suggereix regular el temps màxim d’estacionament en la placeta d’Es Mercadal.

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: