Pere Joan Jaume: “no participaré a cap inauguració de l’estàtua de Jaume II”

62734Com va informar Díngola ahir matí (tot d’una que començaren les obres de condicionament del terreny), l’estàtua de Jaume II serà reinstal·lada, aquesta vegada en la plaça d’Es Fossar.

El ple ordinari del 10 de juny del 2013 aprovà amb els vots a favor del PSIB-PSOE, PP i CxI, i amb l’abstenció de Sineuers Independents (8 a 3, idò) la reinstal·lació de l’estàtua, donada al poble per Joan Sastre Balaguer i fins a cinc donants més. L’estàtua roman en un magatzem des del 8 de març de 2012, ara fa dos anys, quan va ser retirada de sa Plaça perquè un comunicat de Comissió de Patrimoni indicava que s’havia col·locat en un lloc protegit com a BIC (Bé d’Interès Cultural) sense l’autorització preceptiva del Consell de Mallorca.

 

Nou emplaçament

L’estàtua serà instal·lada en l’esplanada que hi ha entre els bars Mirador, Son Toreó i Teleclub. Tindrà il·luminació pròpia i, per això, una farola haurà de ser desplaçada uns metres. A part, s’ha de anivellar el terreny, ara amb molta pendent. Tot això durà, segons fonts oficials, uns 10 dies de feina.

Díngola ha pogut saber que el pressupost per l’any vinent haurà de contemplar una partida d’uns 10.000 € per pagar aquestes obres de condicionament.

 

No hi haurà inauguració oficial

Ja en el ple del 10 de juny del 2013 el batle Pere Joan Jaume va insinuar que, la propera vegada, no hi hauria inauguració. Avui ho ha confirmat a Díngola: “si algú fa cap tipus d’inauguració, jo no hi participaré”. Ha afirmat per tant, que no hi haurà cap inauguració oficial de l’estàtua.

 

L’estàtua més polèmica

El 29 de maig de 2011, el que havia de ser la inauguració d’una estàtua de Jaume II, donada al poble per Joan Sastre Balaguer i cinc altres donants, va acabar en un conflicte entre sineuers i gent venguda de fora amb ànims provocadors, i el detonant d’un conflicte poble-ajuntament que va ser, sense cap dubte, la notícia de l’any a Sineu i la que més portades de premsa ocupà.

Recordem que, en un ambient en el que es podia tallar la tensió amb un ganivet, entitats espanyolistes escridassaren el cant de La Balanguera i a la bibliotecària de Sineu, Antònia Real (que, per cert, és també membre del consell de redacció de Díngola). Real, qui exercí de mestra de cerimònies de la inauguració, fou increpada amb crits de “habla en mallorquín” quan es dirigí als presents, precisament en mallorquí. Així mateix, cridaren consignes del tipus “¡la Balanguera no es nuestro himno!”, “Fuera catalanes” i “Som mallorquins, mai catalans”. Eren membres de l’entitat nacionalista Círculo Balear, presidida per Jorge Campos.

Davant aquests fets, un grup de sineuers desplegaren dues senyeres grosses, fet que derivà en un greu enfrontament verbal entre tots dos bàndols. Unes senyores externes (cap d’elles no era de Sineu) s’afuaren a les senyeres amb la intenció d’arrabassar-les. Es pegaren empentes i se sentiren crits de “catalanistas de mierda”. La Policia Local hagué d’intervenir.

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

One comment

  1. Rafel caragol

    Aquest estimat batle, de cada dia se supera. És fantàstic.

    Salut

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: