14 d’agost… falta just un mes

 

Enguany la festa del Much estirà com a mínim mil persones més que l’any passat. La massificació davant l’ajuntament era patent minuts abans del pregó. (foto: Macià Puiggròs).

La festa del Much estira milers de persones cada any. La foto del públic feta pel nostre fotògraf, davant l’ajuntament abans del pregó, és ja un clàssic. (foto: Macià Puiggròs).

Falta exactament un mes per a la festa més esperada pels sineuers. Dia 14 d’agost, milers de persones ompliran Sineu durant tot el dia per rendir homenatge al Much de Reig i donar inici a la part més central de les festes de la Mare de Déu d’agost (la part més central de les festes són, òbviament, els dies de les revetles).

Avui l’estanc del mercat ja ha penjat la mona que indica quants dies falten per la festa gran. Des de fa uns anys aquest estanc, situat en plena plaça d’Es Fossar, penja una mona que marca els dies que falten per la festa des del 14 de juliol. Enguany, de fet, serà un any especial per a aquest estanc ja que un dels fills de la casa farà de Much (cal recordar aquí que, anys enrere, l’altre fill també ho va ser).

 

MUCHS

Quins Muchs tendrem?

Biel Gacies Confit i Aina Ramis Serradora seran el Much i la Muca d’enguany i de l’any que ve, després de la ‘seva victòria’ en els Jochs de l’any passat. Casualment Confit és germà d’Amador Gacies, que també va ser Much els anys 2011 i 2012, i Serradora és germana de Maties Ferriol Tuni, que va ser Much els anys 2009 i 2010.

La parella de personatges principals de la festa han estat interpretats per Toni Florit (anys 2004 a 2008) i Magdalena Remirada (anys 2006 a 2008 –perquè no hi va haver Muca fins a la III Mucada–), Maties Ferriol i Antònia Ferriol (anys 2009 i 2010), Amador Gacies i Antònia Romero (anys 2011 i 2012), els germans Joan Toni Barceló i Marga Barceló (anys 2013 i 2014), i a partir d’enguany i durant dos anys, Biel Gacies i Aina Ramis (2015 i 2016).

Recuperam aquí, un poc d’història de la festa, segons el que va escriure el nostre redactor Joan Munar per a Díngola, ja fa alguns anys (per cert, Munar és també president de la Muchal Foundation).

 

Com va començar?

Fa una quinzena d’anys els grups d’amics començaren a fer dinars de germanor amb motiu de les festes de la Mare de Déu. Eren una trentena de joves que, aprofitant el temps d’estiu, les festes del poble i el fet de tenir una o dues setmanetes de vacances, organitzaven dinar i una bauxa de capvespre.

Un any, el vespre de la Revolta de Vilafranca, un grup de sineuers prengueren el caparrot del dimoni com a revenja per les corretjades que havien rebut, segurament merescudes, durant la festa. Va aparèixer, al cap de dues setmanes, en un dels dinars de germanor de Sineu. Aquests joves varen passejar el dimoni per tot el poble fent bulla, i un vilafranquer que venia a tocar les xeremies cada any (ja feien el jaleo amb Mobilette dins Can Castell) se’n va haver de dur la careta, que es pensaven haver perdut per sempre, cap a la vila.

En vista de l’èxit de l’acollida del dimoni vilafranquer, l’any següent a alguns jovenets sineuers se’ls va escalfar la mollera i varen voler treure a passejar un “caparrot” propi de Sineu i varen pensar en el bou de la llegenda del puig de Reig. Miquel Monara els va fer un caparrot, i això va ser l’inici més ‘oficial’ de la festa.

La festa va anar creixent i, ara, dotze anys després, aplega milers persones. Les vendes de camisetes (més de tres mil, si es compten les infantils) fan pensar que més de cinc mil persones –perquè, òbviament, no tothom du la camiseta oficial del Much– es congreguen cada any en Es Fossar (on hi ha el nucli fort de la festa).

 

Quin és l’argument de la festa?

Tothom de rosa. Falta un mes per a la festa més 'friki' dels Països Catalans.

Tothom de rosa. Falta un mes per a la festa més ‘friki’ dels Països Catalans.

Entre Sineu i Sant Joan s’alça es Puig de Reig en forma de pa de sucre. La gent diu que dedins hi ha un tresor i que, per treure’l, han de donar tres vol­tes an es puig amb un glop d’oli verjo dins sa boca a les dotze de la nit. Si n’hi hagués cap que acabàs de donar sa tercera volta, tot d’una li sortiria un bou amb una candela encesa damunt cada banya, i tot corrents s’enfonyaria dins una cova, i per endins i per endins. Pitjant-li darrera, es bou no s’aturaria fins a un caramull d’una cosa negra. Es bou hi travelaria, li caurien ses candeles i pegarien foc an allò negre: faria un tro ferest i tornaria un caramull de dobles de vint d’es comú d’un formiguer gros”.

És un boci de la llegenda del Puig de Reig, que dóna nom i argument a la festa més esperada pels sineuers i, sense cap dubte, una de les més friki dels Països Catalans. I diem friki perquè aplega elements de nombroses festes populars d’arreu de Mallorca i, alerta!, de fora. Algú va dir que la Mucada és “el Punt Verd de la cultura popular mallorquina”.

 

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: