Moció de censura virtual a Sineu

Manacor viu aquests dies una de les fórmules d’elecció de batle més traumàtiques que permet la llei, una moció de censura. Són termes coneguts al nostre poble, tant que aquesta fórmula d’alternança dins la Sala va significar la frustració del primer pacte PP-UM, pel pacte de l’exregidora popular Apol·lònia Llull amb els Sineuers Independents, deixant al seu antic grup i a l’actual batle a l’oposició.

Sembla que una nova moció de censura hauria fruitat a la vila, almanco en el terreny virtual. Més concretament, sota l’auspici de la coneguda enciclopèdia digital Wikipedia, en espanyol.

Desconeixem de moment què pot haver causat el guirigall enciclopèdic, emperò el fet és que la composició de l’actual equip de govern, entre d’altres qüestions referides a política local, no es corresponen a la realitat.

Per començar, la cronologia d’equips de govern conté el primer error: el primer pacte PP-UM (que donaria la batlia a Josep Oliver Pavarotti) està datat a 1995, quan no va ser fins a l’any 1999.

El segon “error”, que a dir ver sorprèn de tot d’una, és que l’equip de govern que es correspon a l’etapa datada a 2015 és, segons la Wikipedia, PP-SSM (Sineu s’ho Mereix)-PI. Emperò això no acaba aquí. Allò que evidencia que no es tracta d’una simple equivocació és el text que ve a continuació, en què es fa un breu relat sobre la política sineuera recent. El darrer paràgraf, digne d’una edició especial de dia 28 de desembre, nomena batle a en Tomeu Mulet (PP) i, fins i tot, descriu les condicions del pacte amb canvi de batlia a partir de 2018 a favor d’Oliver (PI) i càrrec de segon tinent de batle per a Pere Joan Jaume (Sineu s’ho Mereix). El reproduïm tal com està redactat en el moment que feim aquest article:

“En 2015, pese a la victoria de los independientes de “Gent per Sineu” (GxS), el Partido Popular, Sineu s’ho mereix (candidatura impulsada por el alcalde saliente) y Proposta per les Illes (PI), llegaron a un pacto de centro-derecha para seguir gobernando Sineu. El alcalde desde el 13 de junio de 2015 es Bartomeu Mulet (PP). Previsiblemente, el 13 de junio de 2018 será de nuevo alcalde Josep Oliver Amengual (PI), mientras Pere Joan Jaume Florit (SSM) será segundo teniente de alcalde y portavoz toda la legislatura.”

Tot i que això hagués estat un escenari possible, i és segur que desitjable per més d’un militant o votant dels tres partits conservadors de Sineu, no es podrà dir que el paràgraf va ser redactat durant les negociacions postelectorals, pel temps verbal en què està redactat (pretèrit perfecte simple, “llegaron a un pacto“) i perquè els editors de la Wikipedia han fet la darrera modificació dia 17 de setembre de 2015, ben a temps d’haver esmenat la patinada si n’haguessin tengut voluntat.

Finalment, com no pot ser d’altra manera si seguim el fil de l’anònim aficionat a la política-ficció, en el llistat de batles apareix Bartomeu Mulet (PP) en el darrer lloc per ordre cronològic, corresponent a l’actual legislatura.

Díngola ha comprovat les entrades de “Sineu” a la Viquipèdia amb altres llengües i sembla que la farsa no es reprodueix a cap altre article. Tot i així, s’ha de dir que no n’hi ha cap altre que estigui tan actualitzada. Per exemple la versió catalana ha quedat estacada a la passada legislatura, de fet la darrera modificació fins a la data és de 18 de gener de 2015. El més comú en les altres versions és que no hi hagi apartat dedicat a política municipal, emperò els batles que hi figuren en molts de casos són en Josep Oliver Rebassa (per exemple a la versió alemanya) o en Pere Joan Jaume (entre d’altres, a la versió francesa).

No és la primera controvèrsia política que es genera a Sineu per les entrades de Wikipedia. L’any 2007 Sineuers Independents manifestava la seva disconformitat amb l’entrada referent a l’agrupació electoral, encara ara manté el nom mal traduït com “Sineueros Independientes“. L’any de davant, Esquerra Sineu mitjançant el seu blog apuntava a la dreta com a responsable diverses manipulacions en els articles referits a política. Un tema, doncs, que encara persisteix rere l’anonimat de la xarxa global.

Captura de pantalla Wikipedia [Sineu] feta dia 23 d'octubre de 2015.

Captura de pantalla Wikipedia [Sineu] feta dia 23 d’octubre de 2015.

Captura de 2015-10-23 01-03-27

Captura de pantalla Wikipedia [Sineu] feta dia 23 d’octubre de 2015. S’hi pot veure la data de la darrera modificació (17 de setembre de 2015).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: