[Efemèride] 100 anys de telèfon a Sineu (i a Inca)

Tal dia com avui, 5 de març, de fa 100 anys es va inaugurar la central telefònica de Sineu. La iniciativa va ser impulsada pel llavors cap provincial de Telègrafs i acollida pels Ajuntaments de Sineu i d’Inca. Així foren Sineu i la capital del Raiguer els dos primers pobles de Mallorca units per una línia telefònica. La primera fita del que seria la xarxa de telefonia insular.

La inauguració de la central, que consistia en una casa que acolliria la típica centraleta de commutació manual, va ser celebrada amb gran fastuositat, amb benedicció per part del llavors bisbe de Lleida i presència d’un caliportal d’autoritats civils i religioses. El mateix dia inaugurarien la central d’Inca.

Hem de tenir en compte que les xarxes telefòniques d’aquell temps eren creades per iniciativa privada. L’any 1877 a Barcelona es feien les primeres proves de telefonia al nostre país. Per altra part, a l’Estat espanyol, no va ser fins l’any 1924 que es formaria la Compañía Telefónica Nacional de España i, encara molt més tard, fins l’any 1967 no esdevindria una companyia cent per cent pública.

A la propera Díngola de paper, us aportarem més dades sobre l’efemèride, com per exemple, la relació que té aquest memorable dia amb l’actual carrer Gran.

[Font: Anales de Sineu 1916. Joan Rotger, 1920. Tipografia Amengual i Muntaner. Disponible a http://ibdigital.uib.es/greenstone/collect/analesSineu/]

IMG_0138

Edifici on es va ubicar la primera central telefònica inaugurada a la Part Forana

IMG_0143

Actual tram de línia telefònica paral·lel a l’antiga carretera d’Inca, just arribant a Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: