Gegants, curses, paelles i, especialment, cargols… Sant Marc

El final d’abril i els inicis de Maig són temps de festes a Sineu. Per celebrar les festes patronals dedicades a Sant Marc, el consistori ha elaborat un programa d’activitats que ja va començar ahir, i que continua durant els propers dies,  en què destaquen les activitats culturals i esportives, així com moltes dedicades als infants i, òbviament, també les de caire eminentment religiós.

Avui matí han tengut lloc les tradicionals curses de Sant Marc (us n’oferirem informació a part) i en aquests moments té lloc una plantada de gegants (amb la colla gegantera de Sineu com a amfitrions) en la placeta de s’Era. Ahir el consistori, amb la col·laboració de l’OCB/Díngola, va organitzar diferents actes per a commemorar la festivitat de Sant Jordi (fes clic aquí), que en realitat és avui, 23 d’abril.

sant marc

 

Sant Marc

El 25 d’abril, Sant Marc, es la festa patronal de Sineu. A Sineu, els caragols són el plat estrella. La tradició diu que s’han de menjar caragols per no tenir embòlies o reuma. Ja ho diu el refrany popular, que “Qui menja caragols per Sant Marc, gaudeix de bona salut de franc”.

Marc és considerat per la tradició cristiana l’autor de l’evangeli que porta el seu nom (el segon llibre del nou testament). Ja que no va ser deixeble directe de Jesús, va basar el seu relat -sempre segons la tradició- en les ensenyances de Pere. S’associa a Sant Marc amb el lleó perquè el seu evangeli comença parlant del desert, i el lleó era considerat el rei del desert i perquè el seu evangeli comença parlant del riu Jordà i als seus voltants hi havia moltes feres, entre elles el lleó. Per això mateix la plaça de Sant Marc de Sineu és també la plaça des lleó i una estàtua en forma de lleó la presideix.

 

Paelles

Molts són els sineuers que demà participaran en la gran paellada que té lloc enmig de la plaça Es Fossar. La novetat enguany és que s’hi celebrarà un concurs de picada de cargols. En moltes cases, però,  es menjaran cargols (moltes famílies que tenen membres que no poden menjar cargols el dia de Sant Marc, perquè només es festiu a Sineu, ho fan abans). El que es segur es que dilluns si que es seguirà amb la tradició històrica i la majoria de sineuers faran cargolades.

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: