[EDITORIAL URGENT] Els nostres vots NO són gratuïts

Mateu 'Xurí' (Sobirania per a les Illes) i Toni Verger (Units Podem Més).

Mateu ‘Xurí’ (Sobirania per a les Illes) i Toni Verger (Units Podem Més).

Després de més de mig any de les passades eleccions generals del 20 de desembre, ens obliguen a passar de nou pels col·legis electorals. La incapacitat dels quatre grans partits de posar-se d’acord (per tactismes i equilibris interns d’aquests partits) ens ha portat a un espantós ridícul de cara al món, i ha acabat de cansar i avorrir el ciutadà de carrer. Per això demà s’espera una abstenció sense precedents.

Les Illes Balears trien 8 diputats. La majoria dels que ara llegiu aquestes línies serieu incapaços de citar el nom d’un dels diputats balears que durant les legislatures anteriors va ocupar un escó en el congrés. Tal vegada sí que recordeu el nom d’un senador, Pere Sampol, del PSM, que amb la seva gran oratòria sí que es va fer sentir un poc, especialment aquell dia de “és que això ja és el colmo!”. La resta han passat sense pena ni glòria per l’hemicicle: parla el partit, i ells no obren la boca (bé perquè la cadireta els dóna el pa de cada dia, o bé perquè molta gent només troba ossos en el lleu del contrari i en canvi és gens crítica amb el que fa el seu partit o la seva opció).

Les perspectives de Podemos són bones. El partit de Pablo Iglésias ara està de moda. És possible doncs que Antoni Verger, tercer de la llista (arrel d’un pacte preelectoral entre el partit morat i MÉS per Mallorca), pugui entrar de diputat durant dos anys. Si es compleix el que prediquen i Verger entràs de diputat, podria no seguir necessàriament la disciplina de vot de la coalició i votar diferent dels d’Iglésias, i així actuar en clau més sobiranista. L’altre partit que lluita per fer-se amb els vots sobiranistes, Sobirania per a les Illes, presenta un candidat prou conegut, el glosador Mateu Matas Xurí, que vol fer-se amb la confiança de la gent que vol una opció essencialment nacionalista que no depengui de Madrid. En glosa o en prosa, aquestes són les dues opcions que més èmfasi posen en els canvis relacionats amb el model d’estat, el finançament de les Illes Balears, les inversions de l’estat o la llengua, aspectes tots ells que afecten directa o indirectament als sineuers.

Pel que fa a la resta de partits amb possibilitats d’obtenir un dels 8 diputats, PP, PSOE i Ciudadanos, els demanam trencar amb el que s’ha fet fins ara. Els demanam que els diputats que aportin a Madrid en nom de les Illes Balears actuïn sempre tenint en compte els interessos d’aquest arxipèlag. Hi pot haver algú que ara digui: “és que ja ho fem”. D’acord, doncs ho direm d’una altra manera: els demanam que la seva presència a Madrid serveixi per millorar el nostre finançament, deixar-nos comandar en matèria educativa, millorar les nostres infraestructures, i en definitiva, augmentar el nostre benestar en proporció al que aportam a les arques de l’estat (amb un dèficit fiscal del 14%, el més gran de totes les comunitats). Reclamacions que no són noves, i que sempre ha fet l’OCB, editora d’aquest digital.

Si com ells diuen, escolten el batec dels seus votants, sineuers o mallorquins en general, ho hauran de fer.

Reflexionau, i demà votau. Però després, durant 4 anys, teniu el ment a qui heu votat, i feu-li complir el que us va prometre. Els vots no són gratuïts!

Equip de Redacció

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: