[XIII Mucada] Els infants preparen la benvinguda a lo Much de Reig

Sineu s’ha despertat avui amb devers cinquanta quilos d’albergínies que donaven el bon dia als transeünts dels carrers més cèntrics. Aquests estiuencs fruits d’horta, fan de plom a la decoració de l’enllumenat públic, per aquesta imminent XIII Mucada. Una cinquantena de neulalbergínies, que varen ser ideades pels directors dels Tallers Mucals 2016, na Rosa Mascaró i en Miquel Tugores Monara, són els decoratius penjarolls dels fanals, que han elaborat els infants i membres de la Muchal Foundation, per a rebre amb tots els honors l’egrègia fera de la mitologia rural, lo Much de Reig, el proper 14 d’agost. La neula, element clàssic del Nadal mallorquí, i el cartell de la XIII Mucada amb Pare Noel descamisat i na Lluca, la somera màgica estiradora del velomars volador, ja donen prou pistes sobre la temàtica d’aqueixa propera edició.

Acabat el taller d’ahir horabaixa, en què s’enllestiren les neules i els infants feren llanternetes amb forma de gorra parenoelenca, a entrada de fosca, va arrancar la Processó de Llanternes, amb el cant del “Sereno ha mort un moix” i l’acompanyament dels Xeremiers de Sineu. Els Tallers Mucals i la Processó de Llanternes són dos actes, ja inseperables de la Mucada i de les Festes d’Agost, que organitzen la Confraria Muchal Foundation i l’OCB de Sineu, editora d’aquesta revista, amb la inestimable col·laboració sempre de la Biblioteca municipal. No fa falta dir el guster que passen els nins i nines amb la seva festa particular, en honor al mític bou del puig de Reig, i, darrere ells, els pares i mares que es bolquen a enfilar-se a penjar neules, mucarrons, muconeus o tot quan faci falta, per compartir aquest sus de festes amb els seus fills.

A la plaça, també va ser convenientment entafarrada a l’eterna bastida de l’església, una al·legoria del Much “on Christmas” amb el lema “Merry Mucada and Happy New Much“. Tot ha d’estar a punt de pastora mia pel dissabte de la Mare de Déu; a posta aquests dies, petits i grans, endiumengen els carrers, balcons, mostradors o, inclús, vehicles amb la idea de retre alt homenatge al personatge de rondalla local que més ha arrelat al poble. Molts no coneixen en Toni Mig-dimoni, els estudiants de la cova, mestre Antoni Llampina, els santjoaners que ens volien prendre el campanar o qui unta d’oli el pern del món; emperò, qui més qui manco, sap bé quin personatge habita el cor del puig de Reig i el de molts de sineuers.

[Fotos de: Miquel Gelabert, Rosa Mascaró, Maria Antònia Roig i Joan Munar]

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: