[OPINIÓ] 23 dies de canvis i tot segueix igual…

opinio-post-mp

Pren possessió Donalt Trump com a persona amb més poder polític de l’univers i el primer que fa és tirar al terra el pla sanitari d’Obama –Obama era el negre que governava el món, on s’ha vist mai això?–. Mentre, a Mallorca el partit que ho havia de canviar tot i que era més guai que els altres, perquè en ell tot era assembleari –deien– i bla bla bla, viu una crisi sense precedents. Per cert, aquest partit havia tengut els nassos d’oposar-se a una facultat de medicina a Palma –oposar-se a una facultat, del que sigui!– com si no-res passes. La inversió en recerca a l’Estat Espanyol –és a dir, la despesa en laboratoris, feina de doctorants i facultats del que sigui– és del 1’2% del PIB, i precisament avui s’ha mort de càncer na Bimba Bosé –si, la neboda de Miguel Bosé de fesomia andrògina– als 41 anys. I no m’he errat: lo de la recerca i lo de Bimba van a posta dins la mateixa frase. Una conjunció, en diuen els lingüistes si no vaig malament: això i allò altre. A Sineu plou damunt banyat i els populars han dit que si aquests dies hi havia dos pams d’aigua damunt tot el Pla era perquè els torrents no es netejaven prou, mentre els esquerranosos –que ara governen– diuen que si hi havia tant de brou era perquè havia plogut massa, i així cap dels dos diu la veritat, que realment és que havia plogut massa i els torrents eren bruts (a això també se li diu conjunció: això i allò altre; no només això o no només allò). Vidal, el de medi ambient dels esquerranosos, ha dit que en la legislatura passada els populars no netejaven els torrents, i que ells en canvi ara els netegen més, i na Prohens, que fa uns mesos flastomava tot el dia contra aquell partit que volia ser més guai que els demés, ara es posa de banda precisament d’una madona d’aquest partit que volia ser guai i que –faltaria més, amb lo guai que volia ser– deia que la cadira no li interessava però ara no la vol amollar. Fa 23 dies que férem propòsits pel nou any, en el que tot havia de canviar per anar a millor. Fa 23 dies que hem abandonat un any nefast per a les vides sineueres. I com que de dins el banyat en surt la vida, dins tant banyat que hi havia ahir, la biologia ens va donar una vida nova –per cert, molt celebrada a la casa dingolera, que d’aquí a dos mesos en veurà brotar una altra–. Na Bimba Bosé en canvi avui es moria i segurament al mateix temps un extremeny de tota la vida estrenava sofà –finançat pels sineuers que tenen els torrents bruts o pels doblers que no han anat a investigacions contra els càncers com el que patia na Bosé–, i sí, una altra vegada tot va junt dins la mateixa frase. Susanita, la responsable principal de la dimissió de Pedro –segurament massa guapo i ben afaitat, en una època que s’usen els hipsters i les barbes–, es queixava dels menyspreus que pateix la segona llengua front a la primera. Aquests esquerranosos andalusos ens estimen, als catalanoparlants, i ho entenen, pensava jo. Però ho he llegit millor, i es veu que Susanita es referia a Donalt Trump, que menysprea l’espanyol front a l’anglès. I això és una altra cosa, clar. Perquè si Espanya margina el català no passa res, però si Trump margina el castellà és un barrut.

Encara que tot canvia, 23 dies i tot segueix igual… potser perquè això ens dóna tranquil·litat!

M.P.N.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: