Saps que és això, o no ho havies vist mai abans?

Aquest forat, el lloc comú, o lloc excusat, era a totes les cases dels pobles, fins fa uns anys. A Sineu hi varen ser relativament habituals fins que, per motius sanitaris evidents, l’Ajuntament i el Govern decidiren instal·lar una xarxa de clavegueram i d’aigües brutes. Era un forat, emprat per fer les feines fisiològiques com ara orinar i excretar, i que comunicava normalment amb la bassa, un dipòsit on es recullien el suc, els excrements, la matèria orgànica, etc. de la casa o d’un femer. Com que res es tudava, aquesta matèria s’emprava com a adob o per a regar l’hort o els cultius. Pensem que, en pobles com Sineu, l’economia era de subsistència i tothom tenia el seu petit hort. Tots els que teniu 50 o 60 anys sabeu que és això, i potser els vostres pares en tenien un a casa, però molts joves de 15 o 20 anys mai han vist un forat com aquest!

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: