Avui es cantarà l’himne de Sineu

Finalitzat l’ofici solemne en honor a Sant Marc Evangelista i abans d’iniciar-se la processó de la relíquia es cantarà l’Himne de Sineu. Per segon any, i gràcies a la implicació del Cor Parroquial, es recupera el cant de l’himne el dia de la festa patronal, es repartirà entre els assistents un full amb la lletra convidant a tots els assistents a cantar la tornada.

UN HIMNE OBLIDAT?

Els himnes són una proclama col·lectiva, un signe heràldic. Són un gènere musical que, com les cançons populars, ha vehiculat part de les emocions col·lectives de diverses generacions, ha aglutinat l’entusiasme de la gent i el sentiment de pertànyer a una comunitat que comparteix cultura, preocupacions, llengua, projectes…

Aquesta necessitat de símbols, els himnes ho són, la tenen tots els grups humans que es senten lligats per qualque circumstància, per trivial que ens pugui semblar, i per això existeixen els himnes d’agrupacions esportives, els himnes religiosos, els himnes d’entitats culturals, etc. Els sineuers no som aliens a aquest fet, així trobam l’Himne a la Marededéu dels Àngels obra del P. Jaume Rosselló, TOR fet en ocasió de la peregrinació franciscana a Sineu de 1919,01 l’Himne a Sant Marc de Mn. Bernat Cerdó i Carbonell, autor de la lletra, i de Rafel Vich i Bennàssar, autor de la música, pel tercer centenari de l’elecció de Sant Marc com a patró de Sineu el 1945,02 pel mateix fet el P. Rafel Ginard i Bauçà, TOR va escriure l’Himne de la peregrinació franciscana a Sineu, musicat pel P. Antoni Martorell i Miralles, TOR,03 l’himne de la Mucada és d’ençà del 2006 els Goigs a lo Much de Reig, amb lletra de Miquel Tugores i Riutort monara i música popular,04 el 2013 es va presentar l’Himne de l’Agrupació ciclista de Sineu, obra del polifacètic Miquel monara amb la música de l’himne d’Hondures arranjada amb xeremies, flabiol i tambor.05 El més transcendental és sens dubte el que ens aglutina com a poble, l’Himne del ‘Orfeó’06 del canonge Joan Rotger i Niell (Sineu, 1885-1960):

HIMNE

¡Som sinevés! Quant l’illa d’or naixía

Content digué el bon Déu:

«De viles enriquides vull que sia»;

Y de quantes sa dreta n’escullia,

La prima fonc Sineu.

Sineu, vila la primera,

té la prima per bandera.

Just en el cor de l’illa, encastellada,

Es bella de mirar.

Si el sol roent dels sigles l’ha colrada,

Més gracia y fortalesa li ha donada…

Mirau son campanar.

Sineu, vila la primera…

Un bell palau els reis hi construiren,

Palau de cent balcons.

Vistoses corts la pau allá hi fruiren,

d’honets saraus les músiques s’hi oiren,

Y dels juglars cansons.

Sineu, vila la primera…

No’s parlava de gestes mallorquines

Sense Sineu mentar.

Els homos eren homos. Les fadrines

Tenien seny de velles, cor de nines,

Y sal tan com la mar.

Sineu, vila la primera…

Gelosa de sa história gloriosa,

Vol ser com era abans.

Vol traballar, vol ser més virtuosa.

Y que sos fills, de rassa generosa,

S’estimin com germans.

Sineu, vila la primera…

Estimem nostra vila, la primera,

De cada dia més.

Als quatre vents flametgi la bandera,

Fem renovar la saba sinevera,

Mostrem-nos sinevés.

Sineu, vila la primera… [sic]

Musicat a quatre veus pel mestre Rossend J. Massagué,07 fou interpretat per primera vegada per l’Orfeó de Sineu08 el 16 d’agost de 1930 dirigit pel mestre Jaume Albertí i Ferrer. Sembla que n’hi ha una segona versió musicada pel mestre Guillem Parets el 1945,09 tot i que no l’hem poguda localitzar.

Pentura hi haurà qui dirà que la lletra és una exaltació exagerada de la història del nostre poble, si bé allò més important és la crida a sentir-nos sineuers. Un himne tot sol no basta per fer poble, però segurament ens ajuda a progressar en aquesta direcció. Quant n’era rector de Sineu Mn. Joan Parets i Serra (1989-2003) es va recuperar la tradició de cantar-lo després de l’ofici de Sant Marc, però fa uns anys es va tornar a interrompre. Pens que és ben arribada l’hora de reivindicar la interpretació del nostre himne, no convé que l’oblidem. Ben segur que ajudaria a aconseguir-ho el fet que l’Ajuntament n’institucionalitzàs la lletra i la melodia.

[01] Biblioteca Digital de les Illes Balears. UIB. http://ibdigital.uib.es │ ANALES DE SINEU 1919

[02] Biblioteca Digital de les Illes Balears. UIB. http://ibdigital.uib.es │ SAN MARCOS 1946 núm. 3

[03] Corona poética (29 junio 1645- 29 junio 1945). Tercer Centenario de la elección de San Marcos Evangelista para Patrono de Sineu. Palma: [s.n.], 1945. P. 75-76

[04] El 2010 es va editar el CD ‘VABBÉ FER UN ROT’ amb les diferents versions dels Goigs a lo Much de Reig.

[05] Riutort, Victòria. “L’A.C. Sineu és més que un Club o, almanco, alguns s’ho pensen”. Dingola. 7 de desembre de 2013. http://dingola.net

[06] Arxiu Mn. Bartomeu Mulet i Ramis. Al PROGRAMA OFICIAL DE LAS FIESTAS PATRONALES QUE HAN DE CELEBRARSE EN SINÉU LOS DIAS 14, 15, 16 Y 17 DE AGOSTO DE 1930 es pot llegir: Himne del “Orfeó”. Entre las composiciones que en esta villa cantará por primera vez el “Orfeó de Sineu” en el Concierto de dia 16, figura su “Himno” con música del inspirado compositor Don Rosendo J. Massagué. El autor de la letra del mismo es el M. I. Sr. Don Juan Rotger Niell, Secretario del Obispado de Mallorca y Canónigo Pontificio de Gerona.

[07] Rossend J. Massagué (Barcelona, s. XIX-1936). Músic català que a més de musicar el nostre himne, musicà els poemes La font, Per què? i Dins el cor de la muntanya del poeta Costa i Llobera i els Goigs a Nostra Sra. de Lluch del P. A. Thomàs.

[08] L’Orfeó de Sineu (1923-30) va ser fundat i presidit per Joan Ferragut i Ribas minyó (Sineu 1879-?) i dirigit pel músic Jaume Albertí i Ferrer (Inca, 1889-1979). A: Parets i Serra, J. “Tenim imatges per veure…”. Baula: Revista de Sineu 6 (1998): 6-8.

[09] Mn. Guillem Parets i Santandreu (Santa Eugènia, 1883-Palma, 1972). A: Miquel Dolç i Dolç (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 12. Palma: Promomallorca, p. 359

[Article publicat per Joan Vanrell i Torelló a la Díngola núm. 13 d’abril de 2014, p. 42-43.]

Lletra de l'himne de Sineu al fulletó dissenyat per na Rosa Mascaró.

Lletra de l’himne de Sineu al fulletó dissenyat per na Rosa Mascaró.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: