Festivitat del Corpus

[text de Joan Vanrell]

La festivitat del Corpus se celebra el dijous (d’ençà de 1990 el diumenge) després del diumenge de la Santíssima Trinitat per a commemorar, amb solemnitat especial, l’Eucaristia. Fruit de la pietat popular medieval i impulsada sobretot per santa Juliana de Lieja (1193-1255), la celebració fou establerta per Urbà IV el 1264 i universalitzada per Joan XXII el 1316.

En el nostre entorn cultural, la festa arrelà tot seguit i ha estat celebrada amb processons i altres manifestacions públiques religioses, fastuoses i dotades d’una participació popular molt considerable.

Avui horabaixa se celebrarà a les 19.00 h la celebració religiosa i tot seguit s’iniciarà la processó (la Plaça, c. Bisbe, c. Esperança, c. Parres, c. Rvd. Arnau Ramis, la Riba, c. Església, c. Font, c. Major i la Plaça) que comptarà amb la participació de la Banda Municipal de Cornetes i Tambors, seguida de la Bandera Eucarística, els fidels, els nins i nines de Primera Comunió, el pas de la Custòdia portat pels pares i les autoritats eclesiàstiques i civils. Per segon any, el rector Guillem Feliu, ha instat a tots els veïnats del recorregut a enramellar els carrers i a participar en el concurs (amb premis cedits per l’Ajuntament i un nombrós gruix de comerços de Sineu).

ELS DOTZE APÒSTOLS DE LA PROCESSÓ DEL CORPUS DE SINEU

[…]

Y capellans ab capots
que fan fer via als atlots,
y si importa los aturan;
després dotze sacerdots
que els dotze Apostols figuran
ab los atributs mateixos
que pintats los contemplam

[…]

Fragment del poema “Sa processó del Corpus” de Pere d’Alcàntara Penya (1882)

 

La processó del Corpus de Sineu, fins a final de la dècada dels quaranta del segle passat (segons ens informa Toni Fuster i Oliver canyaret (Sineu, 1935)), va comptar amb la presència de dotze homes en representació al·legòrica dels dotze apòstols de Jesucrist que precedien la custòdia (aquest fet està recollit a la Consueta de los Actos de Culto celebrados en la Iglesia Parroquial de Nuestra Señora de los Ángeles de Sineu de Mn. Bartomeu Mulet i Ramis, de 1941). El seguici religiós tendí, des del segle XIV, a ésser una al·legoria del triomf de l’Eucaristia, i d’aquí la representació dels apòstols ja que es commemora l’últim sopar de Jesucrist. El mot “corpus” és una reducció de corpus Christi, “cos de Crist”, o de corpus Domini, “cos del Senyor”.

A l’església parroquial es conserven les dotze diademes amb els noms dels apòstols i els seus atributs:

Pere, amb les claus; Pau, amb l’espasa; Andreu, amb la creu aspada; Joan Evangelista, amb el calze; Jaume el major, amb bordó de pelegrí i la petxina; Tomàs, amb una llança; Jaume el menor, amb una escaire; Felip, amb una gran creu; Bartomeu, amb un ganivet; Mateu, amb una ploma; Maties, amb una destral; i Simó, amb una serra.

Diadema de l'apòstol sant Maties conservada a l'església de Sineu.

Diadema de l’apòstol sant Maties conservada a l’església de Sineu.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: