[CARTES DELS LECTORS] Mucada: el problema no és la festa, és el model de festa

Abans de començar, vull agrair a Díngola i especialment a en Miquel Puiggròs que hagin estat valents encetant aquests debat, no en calent, sinó ara que el tema encara és “fresc”, que després no hi pensam, i sense evitar les qüestions “políticament incorrectes”, que són realment les que hi ha al fons de tot .

Vagi també per davant, el meu reconeixement del vessant creatiu dels impulsors de la festa. “Chapeau!” a l’argument, el guió i tota la parafernàlia que envolta la Mucada.

Tal i com jo ho veig, glossant un lema tan d’actualitat com és la massificació turística, el problema no és la festa (faltaria pus), sinó el model de festa. I no s’hi val amagar el cap davall terra dient que és un problema global. Si ens afegim, fem el problema nostre i hem d’assumir la nostra dosi de responsabilitat.

El problema, per tant, rau en dos aspectes principals: la massificació i l’aparentment inevitable abús de les drogues quan la festa deriva en un “rave” massiu com ara és la Mucada . I no seré jo qui faci de moralista i vulgui condemnar a la foguera aquells que es volen engatar de tant en tant, (entre altres coses, perquè a hores d’ara, jo ja estaria ben torrat). Fins i tot, puc acceptar que, puntualment i a falta d’altres alternatives, l’ús (no abús) de certes drogues puguin tenir una funció social, com a desinhibidors i alliberadors de tensió psicològica.

Però no ens enganem, aquests efectes són focs d’artifici amb conseqüències sovint greus i que no poden constituir de cap manera la base d’un autèntic sentiment de germanor i col·lectivitat que ens permeti avançar com a individus i com a societat. Podríem nombrar un bon grapat de qüestions que fan un poble més cohesionat i constructiu. M’estim més parlar d’orgull fruit de la feina cooperativa que de sentiments identitaris locals que no aporten gaire cosa.

Jo venc d’un país que ha fet bandera de la seva manera de fer la festa, sempre al voltant de l’abús de l’alcohol i el deliri col·lectiu. Sanfermí, Aste Nagusia, Celedón… No sé si hem estat pioners del model de festa (no és una cosa de la qual estar orgullós), però el cert és que és un producte fàcil d’exportar i que la gent compra. És la llei del cruel lliure mercat que, com tantes altres vegades, ens duu caramels enverinats.

Al meu poble he vist molts companys i veïns patir les conseqüències del “lliure mercat”: joventuts malaguanyades i vides truncades massa prest, la darrera aquesta mateixa setmana. Sense voler fer d’un gra massa, i conscient que el problema del model d’oci i l’abús de les drogues no comença ni acaba amb les festes i és molt més complex, crec que és urgent reflexionar i deixar de promoure aquest model festiu. És prudent educar els més petits en “l’“adoració” del Much (i “chapeau” una altra vegada als tallers i processó) i mitificar una festa que culmina tal i com ho fa la Mucada?

No sé si som a temps, però s’hauria d’intentar. I mentre tant, ni un euro públic més ni cap suport institucional.

Xabier Egurrola

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

3 comments

  1. Bisbal

    Totalment d’acord, les instituciones amb pocs recursos de tots no poden ajupir botellons, i de mentres fem campanyes de NO Al alcohol i del NO és no… I per darrera mantenim i pagam entre tots una bacanal forma orden ni control. Ja no vaig dir ahir, els límites els ha de posar La Sala, amb criterios, responsabilitat i fora tapar l’amiguisme.

  2. veinat

    Sineu no permeteu que passin aquestes coses a les festes del poble. Digueu no a les drogues a l’excés d’alcohol i a la violencia sexual i de qualsevol tipus. Les festes han de ser de bon rollo , les heureu d’estructurar pet evitar al màxim aquests comportaments q embruten el vertader objectiu: fer poble passat-ho bé!

  3. veinat

    Una brutor de festa, amb restes de les moixes pee tot arreu i oloe de pixum per el centre i als aparcaments de cotxes. Amb despeses de policia i neteja per L’ajuntament i els beneficis als bars,. Es parla de 30.000e per a cadascun dels que hi ha al mercaf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: