El palau, camí de tudar-se

Fa uns mesos que es va tallar el corrent elèctric per impagament.

La mort de sor Trinitat (Francisca Abraham Sabater), mare abadessa del monestir de la Concepció de la Verge Maria, avui fa just un any, va precipitar el tancament del cenobi sineuer. El denou del mateix mes, sor Anunciació (Consuelo Navalón Mínguez) rodava la clau per traslladar-se al monestir de la Concepció d’Èpila (Saragossa). Aquest fou el punt i final als quatre-cents trenta-tres anys d’estada de les concepcionistes franciscanes en el palau de Sineu.

A partir d’aquest moment l’immoble passà a mans del Bisbat de Mallorca, recordem que al Capítol de novembre de 2008 la comunitat acordà, en previsió de l’extinció del monestir, la donació a la diòcesi amb el desig que s’hi pogués instal·lar una nova comunitat religiosa. Els mesos posteriors es generà certa preocupació en relació al patrimoni que conté atès que la premsa es va fer ressò d’una furgoneta aculada a la Porteria carregant objectes. Aquesta preocupació, amb els mesos, lluny de minvar anà en augment. La conseqüència en fou l’organització d’una xerrada-col·loqui sota el títol “Present i futur del convent de monges tancades de Sineu” a càrrec del llavors administrador apostòlic del bisbat de Mallorca Mons. Sebastià Taltavull el proppassat 3 de març. En aquesta s’exposà que hi havia tres congregacions que havien mostrat interès en instal·lar-se al palau, es va remarcar la intenció de l’estament eclesiàstic de no vendre l’immoble i es va posar d’exemple de continuïtat de vida religiosa el convent de Zeladores del Culte Eucarístic i el monestir de les Caputxines de Palma.

La cisterneta de la cuina (primera meitat del segle XX), fotografia cedida per la família Rotger-Gelabert.

La cisterneta de la cuina (primera meitat del segle XX), fotografia cedida per la família Rotger-Gelabert.

A punt de complir-se l’any del trasllat de la darrera monja i set mesos després de l’anunci d’una imminent ocupació per part d’un nou ordre religiós, la situació del Palau no deixa de preocupar als sineuers. L’edifici roman tancat, sense cap tipus de manteniment (quasi ha desaparegut per complet el jardí contemplatiu) i albergant molts de béns mobles: patrimoni sacre, mobiliari, ceràmica, atuells per a la vida domèstica, roba, documentació… Cal actuar amb celeritat per preservar un espai com aquest i cercar solucions de futur per aquest patrimoni.

El rector Guillem Feliu declina realitzar declaracions ja que aquest assumpte ateny exclusivament al Bisbat i no a la parròquia sineuera, admet que no té cap tipus d’informació del que es fa des de la Diòcesi. D’altra banda Càritas Parroquial, que empra la porteria i el parlador per a desenvolupar la seva tasca d’acció social, ens informa que fa mesos que la companyia subministradora va tallar el corrent elèctric per impagament (el titular n’és el Bisbat) i que de llavors ençà tenen dificultats amb la conservació de certs aliments.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: