No hi haurà abaixada de l’IBI per al 2018

Aquest passat dilluns es va celebrar un Ple extraordinari per debatre i votar la moció del PP que demanava l’abaixada de l’IBI per al 2018. En concret, el PP demanava passar el tipus de gravamen del 0,45% actual al 0,40% per als immobles urbans, i del 0,75% al 0,65% per als rústics.

Aquests tipus de gravamen estan determinats per llei (entre un mínim i un màxim) i el que pot fer cada Ajuntament és decidir quin aplica, entre aquest mínim i aquest màxim. La franja per a bens urbans està establerta entre 0,40% i 1,10% i per a bens rústics entre 0,30% i 0,90%. Actualment, com hem dit, a Sineu s’aplica el 0,45% per a urbans i el 0,75% per a rústics. Aquests percentatges s’apliquen al valor cadastral per a determinar la quota que cada any pagam per IBI.

La majoria de valors cadastrals de Sineu es varen determinar l’any 2000, amb un procediment de valoració col·lectiva de caràcter general. Aquests valors cadastrals varen entrar en vigor l’any 2001.

El PP de Sineu considera que les arques municipals estan sanejades, que es genera remanent cada any, que molts pobles han baixat l’IBI i que amb aquestes regularitzacions que ara arriben als veinats i veinades, seria convenient abaixar l’IBI per a l’any que ve.

Sineu s’ho Mereix també va argumentar que convenia aquesta abaixada perquè molta gent segueix passant-ho malament i que convendria alleugerir la càrrega.

Pep Oliver del PI va opinar que s’hauria de plantejar una abaixada per al 2019, una vegada resoltes les regularitzacions que ara fa el Cadastre.

El regidor d’Hisenda, Pep Lluís Tugores, va dir que per responsabilitat votarien en contra de la moció, perquè l’Ajuntament ha de fer front a l’Acord amb els propietaris del CEIP Rodamilans per haver incomplit, l’anterior equip de govern, el conveni urbanístic i que suposa haver de pagar 200.000 € per al 2018. Amb la proposta del PP, es deixarien d’ingressar quasi 81.000 € i el tipus de gravamen que s’aplica per als immobles urbans ja és baix (el mínim és 0,40%). Segons el regidor, a cap municipi de l’estat espanyol s’aplica el mínim de 0,40%. Tomeu Mulet va respondre que és probable que Petra sigui el primer municipi.

El regidor d’Hisenda també considera més convenient esperar el 2019 per veure com acaben aquestes regularitzacions del cadastre (hi ha 1.100 expedients de regularització del cadastre que aquests dies reben les persones afectades), i va recordar que aquestes regularitzacions no les ha encomanades l’Ajuntament sinó que és el Ministeri d’Hisenda, i que l’Ajuntament ha hagut de contractar i pagar una empresa per assessorar les persones afectades per aquestes regularitzacions.

Pep Lluís Tugores també va argumentar que hi ha una Ordre Ministerial que fixa un coeficient de referència dels valors cadastrals del 50% del valor de mercat i que, segons el Cadastre, els valors cadastrals de Sineu estan entorn del 37% del valor de mercat, per davall, per tant, del coeficient de referència.

Posant un exemple del que suposaria en un rebut l’abaixada proposada pel PP, passant del 0,45% al 0,40% aplicats a un valor cadastral de 47.500 €, la diferència en la quota a pagar seria de 23,75 € (de 213,75 a 190,00).

La moció fou rebutjada. Votaren a favor de la moció el PP i SsM i en contra l’equip de govern (GxS i PI). Un informe tècnic de la secretària municipal també avalava el posicionament de l’equip de govern.

One comment

  1. Pere Joan

    No importa perdin es temps es del PP tanmateix Dingola i GxS son el mateix i mai publicaran tota la informació. Just publiquen en defensa dels seus companys de govern

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: