Som sineuera, tenc una caseta reformada a fora vila, la puc llogar i fer duros?

Zonificació proposada pel Consell de Mallorca.

Na Conxa –nom fictici d’una persona real que no vol que surti el seu nom– va rebre una herència que incloïa una caseta a fora vila, amb bastant de terreny i bastantes possibilitats. Va fer les reformes habituals per ‘arreglar’ una caseta d’aquestes característiques: cuina completament equipada, aire condicionat, piscina, wifi… res, com totes les casetes, no?

Els darrers temps, moltes sineueres i sineuers com ella s’han beneficiat de l’absència total de legislació en matèria de lloguer turístic, i llogaven el seu xalet (ups! la seva caseta) a estrangers que paguen moltíssims d’euros per tenir uns dies de qualitat. Perquè –no us enganyeu–, aquests establiments ofereixen una certa qualitat –paisatge, tranquil·litat, proximitat a carreteres i a nuclis de població– que les fa molt atractives al consumidor nòrdic.

Però aquestes ‘casetes’ suposaven –fins ara– punts de consum de recursos y producció de residus, que no tributaven o ho feien malament, i perjudicaven el sineuer que paga religiosament els seus imposts. Per altra banda, també suposaven una competència deslleial als grans hotels que –no ho oblidem– sí paguen imposts.

Bonet, Ensenyat i Garrido, avui durant la presentació de la proposta de zonificació del lloguer vacacional.

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, la consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, i el conseller d’Economia i Hisenda, Cosme Bonet, han presentat aquest divendres 19 la proposta de zonificació del lloguer vacacional de Mallorca, que ha de regular on les cases, casetes, xalets i pisos es poden llogar i on no, i per quan temps. La proposta –segons informacions de premsa del propi Consell– ha tengut en compte quines son les àrees més saturades i, per tant, les que el lloguer té més impacte econòmic –encariment del preu de lloguer– i ecològic –benestar, contaminació, consum de recursos–.

Així, hi ha zones en les que mai es podrà llogar a partir d’ara, com ara les les Àrees naturals d’especial interès d’alt nivell de protecció (AANP), les Àrees naturals d’especial interès (ANEI), les Àrees rurals d’interès paisatgístic (ARIP), les Àrees de prevenció de riscos (APR) i les Àrees de protecció territorial (APT). En altres àrees, com ara en nuclis litorals turístics madurs/saturats –Palmanova, Magaluf, Santa Ponça, Peguera, Cala Blava, Son Verí Nou, s’Arenal, etc.– només es podran llogar els habitatges unifamiliars i durant 60 dies a l’any. En la resta de zones litorals es podrà llogar durant tot l’any, tant en unifamiliars com en plurifamiliars.

En el sòl rústic comú, estarà permès el lloguer vacacional a unifamiliars durant tot l’any. És el cas de Sineu.

Per tant, na Conxa pot estar tranquil·la. Podrà anar pagant el préstec al banc, que va haver de fer per reformar la caseta del padrí, i treure un sou addicional. Això sí, haurà de tenir tots els papers en regla i pagar els seus imposts, religiosament, com tothom. Faltaria més!

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

One comment

  1. Xabier Egurrola

    Booona entrada!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: