Els sineuers som més de Sant Valentí o de Sant Jordi?

Avui és 14 de febrer, el dia de Sant Valentí, en què molts països celebren el dia dels enamorats. Però aquí, a Mallorca, l’abril, tenim una festa que també evoca l’amor. Les estadístiques de cerques a Google revelen que l’interès per una i altra celebració a casa nostra està més equilibrat del que podria semblar (fes clic aquí per veure les estadístiques des del 2004 fins a l’actualitat). El mapa de Google, de fet, revela que hi ha diferències entre les Illes Balears i Catalunya, per una banda, i la resta de l’estat espanyol, per l’altra. La tradició diu, de fet, que el 23 d’abril, Sant Jordi, és el dia en què aquí es celebra el dia dels enamorats.

Sant Jordi vs Sant Valentí

Els sineuers, en general, no celebrem massa Sant Valentí, al manco “en públic”. Si que és veritat que hi ha algunes parelles que aquest dia van a sopar a un restaurant, però no hi ha la febre que hi ha a Palma, on els grans magatzems i els restaurants avui fan un duro.

Són molts, de fet, els que sostenen que el dia dels enamorats no té sentit (no cal un dia per dir ‘t’estim’, ja que això es pot dir en qualsevol moment) i que només és una estratègia més de les tendes de regals i dels restaurants per a guanyar doblers a costa dels innocents i pardalangos. Altres sostenen que és una americanada, com ho són celebrar el Pare Noel o Halloween. I molts sostenen que, com en altres regions catalanoparlants, és la romàntica i cultural diada de Sant Jordi la veritable festa de l’amor a Mallorca.

La realitat però és ben diferent: Sant Valentí ja va ser declarat festiu l’any 498. Moltes llegendes que envolten el sant van ser inventades durant l’Edat Mitjana a Anglaterra. El fet és que el dia festiu de 14 de febrer va començar a ser associat amb l’amor, arran de la història de Sant Valentí, un metge romà que va ser executat un 14 febrer per haver casat a parelles en secret després que el matrimoni fos prohibit per l’emperador Claudi II. Una altra llegenda diu que és patró dels enamorats perquè la seva festa coincideix amb el moment en què els ocells comencen a aparellar-se (teniu-ho en compte si a casa teniu canaris o altres ocellets de gàbia).

Tot i això, ja hem dit que no és una festa molt sentida a Mallorca. En molts llocs dels Països Catalans és Sant Jordi, el 23 d’abril, quan es celebra el dia dels enamorats. És costum des del segle XV regalar una rosa vermella (ell a l’estimada) i, des del segle XX s’hi afegí el costum de regalar un llibre (ella al ell), ja que coincideix amb el dia del llibre.

Els aucells entraran en zel en poques setmanes, quan s’acosti la primavera.

Mig any

Per altra banda, avui faltaria mig any exacte per a la festa més multitudinària i sentida de Sineu, si aquesta no hagués canviat de dia. No obstant, podem seguir considerant aquest dia (dia endavant, dia endarrere) com a punt a partir del qual el temps cap a la festa del Much de Reig ja fa baixada.

A Sineu, el dia del Much és el dia de l’amor. En la foto, Mucada del 2015.

El sucre dura dos anys

Als enamorats de veritat: la biologia diu que això de l’enamorament passional dura un o dos, o màxim quatre anys. I tanta sort!. Perquè l’enamorament es caracteritza per un embadaliment mental total cap a una altra persona, de la que només veiem les coses bones, i menystenim els demés aspectes negatius o perjudicials (no els volem veure).

L’impuls sentimental (i sexual), les ganes d’estar junts, són aspectes que la natura ha mantingut en els animals al llarg de l’evolució, per afavorir la procreació. Per això fa que la secreció de certes hormones es dispari. I es suposa que amb un o dos anys, les parelles tenen prou temps per haver tengut una quantitat de relacions sexuals suficient per dur descendència a aquest món. Després, la natura troba que ja no és necessari aquest ‘desgast’ i esforç que comporta l’enamorament.

Això no lleva que després no hi pugui  haver amor, un amor més racional, basat en “el que convé” o en la convicció mútua de que els dos membres de la parella estan fets un per a l’altre. I perquè l’amor, que s’assembla poc a una muntanya russa –com ocorre amb l’enamorament–, aferra més que la passió. I per això hi ha padrinets que duen 60 o 70 anys vivint junts.

Xerrant d’amor de veritat

No teniu excusa per, aquest cap de setmana, si fa bo, no posar-vos la roba de fer esport i, a peu o en bici, anar a embadalir-vos amb el paisatge que ara ofereixen els camins de Sineu, amb una espectacular visió del Pla de Mallorca amb els ametlers florits. Silenci, cant dels ocells, olor a terra banyada, ametlers florits… això és amor!

Què la dosi de sucre no vos faci mal!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: