LA CASA SANTA DE SINEU_PATRIMONI IMMATERIAL

El Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca a instàncies  de la regidoria de la mateixa àrea de l’Ajuntament de Sineu impulsa la recuperació i divulgació de les cases santes.  La Casa Santa de Sineu es podrà visitar a partir de Dijous Sant i fins Dissabte Sant (del 29 al 31 de març). En el marc d’aquesta iniciativa s’han editat uns cartells i unes targetes postals que amb el lema “Recuperem les cases santes. Voltam el patrimoni” pretenen difondre aquests muntatges de gran importància per la nostra cultura i història.

Cartell del Consell de Mallorca

Recordem que l’any passat el rector de la Parròquia de Santa Maria de Sineu, Mn. Guillem Feliu, impulsà la recuperació del muntatge del monument després de dècades d’estar arraconat; ho feia ja aleshores partint de la premissa que cal prendre consciència del patrimoni que tenim i que s’ha de fer difusió del valors culturals d’aquest tipus de muntatges.

Una recuperació que compta amb prop de 30 voluntaris. 

Fins  a vint-i-cinc persones han participat en el muntatge de la Casa Santa enguany, amb feines tan diverses com sorgir teles, repassar gafets, muntar l’empostissada i les bambolines, posar la cera o enramellar-la amb les flors que han portat altres tantes persones de manera voluntària.

L’objectiu primordial de la Casa Santa és la reserva del Sant Sagrament del Dijous al Divendres Sant en una urna eucarística. Aquesta obra efímera, així, desenvolupa una doble funció: una d’espiritual i simbòlica, que ens recorda la presó del cos de Crist abans de la seva Resurrecció; i una altra de caire litúrgic i funcional, on l’estructura esdevé el receptacle emprat per allotjar la Sagrada Forma consagrada en la missa del Dijous.

L’autoria d’aquesta obra recau en el pintor i ceramista Vicenç Llorens i Rubí (Palma, 1877-1918) i es va construir durant el rectorat de Mn. Joan Ripoll i Llinàs (1887-1902).

Tota aquesta informació més detallada a la propera Díngola en paper a la secció Visures_Arquitectura efímera: la Casa Santa de Sineu; escrita per  Joan Vanrell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: