[Efemèride] Fa vint-i-cinc anys que es pegà foc el cine de Sineu

Avui fa 25 anys que es va pegar foc l’antic Cine Monumental de Sineu. Va ser la matinada de dia 26 de maig de 1993 quan, per causa d’un curtcircuit de la instal·lació elèctrica, es provocà un foc que s’escampà irremeiablement per tot l’edifici fins a deixar-lo consumit gairebé a quatre parets. Tota l’antiga sala en què es projectaren centenars de pel·lícules va quedar reduïda a cendra, com també sofriren greus danys diverses obres del pintor Joan Ramis Sineu que hi estaven emmagatzemades. El devastador incendi obligà a desallotjar les cases de veïnat, per por que les parets del cinema col·lapsassin o s’escampàs el foc. La notícia corregué de pressa pel poble durant el matí d’aquell 26 de maig, un dia de record amarg en esvair-se’n rere les flames un dels edificis més emblemàtics per als sineuers. Es vivia de bon de ver, de qualque manera, la cinematogràfica escena de “Cinema Paradiso” en què s’esbuca la sala de cine estimada pels protagonistes del film, així com se n’esvairia a poc a poc el record.

Es poden consultar diversos articles sobte l’incendi de la premsa insular a la pàgina de Joan Ramis Sineu http://joanramissineu.com/prensa/

Pàgina del diari Última Hora de dia 27 de maig en què es publica la notícia destacada a les pàgines de Crònica Negra (cortesia de Miquel Gelabert).

L’única sala de cine que ha tengut mai Sineu, va ser construïda l’any 1934 per Francesc Gacias, a un edifici propietat de la família, amb la particularitat que s’hi ubicava un antic celler. Per aquest motiu, al soterrani s’hi poden veure restes del cup, amb les pedres del qual es va revestir el frontis d’estil racionalista. En fou arquitecte Guillem Forteza Pinya. En una primera època fou conegut com a “Teatro Gacias” o “Sala Gacias”. L’any 1958 va ser adquirit per la família Camps Niell, moment en què s’inicia l’època daurada de la sala. Encara molts de sineuers se’n recorden d’en Sebastià Villalonga Celador, d’en Rafel Riutort Xixili o d’en Damià Pons del Molí, quan hi feien de maquinistes. Fins l’any 1982 s’hi projectaren de forma ininterrompuda pel·lícules, s’hi organitzaren balls i s’hi feren actuacions de varietés. El grup de teatre “La Prima” hi representà les seves primeres actuacions. L’any 1988 l’edifici va ser venut al pintor Joan Ramis Sineu i al llavors jove empresari Pep Oliver Pavarotti, que hi varen muntar la discoteca NYET (significa “no” en rus). Va caracteritzar-se per haver estat una de les sales de festa més avantguardistes de la Mallorca de final dels 80. El fet de tenir un estil tan avançat, que per altra part no va connectar amb la joventut de la Part Forana de l’època, també va motivar la seva nafra mortal, per la qual va haver de tancar al cap de tres anys. Des de llavors, va ser ocupat per en Joan Ramis, soci d’en Pavarotti, com a estudi d’art.

IMG-20180525-WA0005.jpg

Cartell promocional del NYET, la sala de festes o discoteca ubicada al cine entre 1988 i 1991.

L’incendi suposà un parèntesi de prop de vint anys sense activitats. Un gran edifici buit al bell mig del poble que malavejava per no acabar en runa total i en l’oblit. L’any 2008 fou adquirit per la productora teatral Res de Res, encapçalada per Marta Barceló i Biel Jordà. Començaria una nova època d’activitat a partir de l’any 2010 amb la iniciativa “Alcem el CINE”, la cerca d’ajuts institucionals i el suport d’altres companyies del món del teatre i el circ que conduirien el local, després de diverses fases de i entre reformes, fins a convertir-lo en l’espai C.In.E. (Centre d’Investigació Escènica, oficialment inaugurat l’any 2016) que actualment el manté obert com a sala per a l’assaig, l’aprenentatge, la creació en les arts interpretatives i la programació d’actuacions de manera periòdica.

El mes de gener de 2011 “Alcem el CINE” gravaria un petit documental en què es narra, en veu dels que ho conegueren de més a prop, la història d’aquesta sala que encara ara és capaç de remoure les emocions de bona part de sineuers.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: