El cos. Procurau no sortir d’astes.

“HAS DE PROCURAR NO SORTIR D’ASTES”

Fa uns dies el jutge de Pau de Sineu, Amador Camps i Niell Camps, ens va dir aquesta locució que interpretam com a “actuar correctament i sense fer estirabots”. I és que les astes són cada un dels dos solcs paral·lels que limiten lateralment la zona del cos de la qual no poden sortir els corredors mentre corren. Ahir, en Joan Miquel Gelabert i Niell de son Tell, va ser l’encarregat de senyar les astes al Camp d’en Pineta, l’actual espai del cos.

Les astes senyades al Camp d’en Pineta

Les astes senyades al Camp d’en Pineta

Unes corregudes que encara són un dels actes més atractius de les Festes de la Mare de Deu d’Agost, on hi corren cavalls, muls, ases, homes i al·lots i els premis consisteixen en un enfilall de pomes, unes espardenyes, un paner, un conill, un pollastre…. joies penjades a una canya.

A les dotze en punt, amb un sol de justícia, el toc del tamborino demana silenci, i tot d’una la crida del saig marca l’inici:

“Se fa sabre a n’es públic,
de part de ses autoritats,
que parin esment,
principalment a n’es al·lots,
quan corren ses cavalleries,
per evitar ses desgràcies que hi pugui haver.
I com diu es refrany:
‘Qui no vol pols, que no vagi a s’era.'”

L’ESPAI DEL COS

Fins a mitjan dècada dels seixanta del segle passat les corregudes es realitzaven al Pla de Rodamilans, de la possessió de Son Magí, fet que suposà la substitució del topònim per l’actual del Cos. De la cessió d’aquestes terres en queda constància en els llibres de sessions de l’Ajuntament mitjançant l’agraïment al propietari:

A propuesta de la presidencia se acuerda dar las gracias á D Antonio Ferrer de la Cuesta por haberse dignado ceder su finca llamada Son Matgí con objeto de que fuese utilizada para Coso en las fiestas que se llevaron a efecto los días 15 y 16 del actual. (Arxiu Municipal de Sineu, 1/7 Actas Sesiones 1905-12. Sessió del 20 d’agost de 1905)

La gent cap al cós, davant ca Don Pep de Sarritxola (foto de Josep Pons Frau)

La gent cap al cos, davant ca Don Pep de Sarritxola (foto de Josep Pons Frau)

Com que no es varen poder celebrar en aquesta zona durant un parell d’anys, es reubicaren a Son Mir, a la part de baix de Benàsquer, i finalment passaren al lloc on es realitzen a l’actualitat, al Camp d’en Pineta que cedeix a tals efectes la família Dameto.

El cos de Rodamilans, dins Son Magí (foto de Josep Pons Frau)

El cos de Rodamilans, dins Son Magí (foto de Josep Pons Frau)

[text de Joan Vanrell]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: