[Fotogaleria] Visita guiada al columbari romà del molí d’en Gaspar, després de cinc anys d’excavacions.

Avui matí el públic interessat en la història del nostre municipi ha pogut gaudir d’una visita guiada al que actualment s’estudia com a primer possible columbari funerari de les illes Balears i les Pitiüses, ubicat en la zona verda coneguda com del Molí d’en Gaspar, a la barriada de les Cases Noves.

La visita, introduïda per la regidora de Patrimoni, Magdalena Genovart, ha comptat amb les explicacions del director de les excavacions arqueològiques, Mateu Riera, que des de fa cinc anys s’han duit a terme dins la cova que albergaria el columbari i el seu entorn, de les quals puntualment Díngola ha informat de cada fase.

En l’actualitat, hi ha bastants d’indicis que indiquen que es pot tractar d’un monument funerari, per la comparativa amb altres columbaris del Mediterrani gairebé idèntics, per la troballa de possibles enterraments infantils damunt la superfície que cobreix la cova i pel que sembla ser un tros d’una urna funerària localitzada dins la cova. En qualsevol cas, la intensa activitat agrícola i ramadera d’aquest espai, fins fa relativament poc temps, dificulta la conservació de molts més vestigis datables. Així mateix, Riera ha explicat que en zones properes al columbari s’han pogut localitzar peces datades en època romana, islàmica i medieval. Els investigadors han aclarit que les traces d’eines que treballaren tant la cova com les tombes infantils, serien compatibles amb les rudimentàries eines de picar pedra que hi podia haver durant la dominació romana.

L’any que ve està previst que l’Ajuntament habiliti la zona per a poder ser visitada, tal com ha explicat la regidora Genovart i que continuïn les excavacions per a aportar més llum sobre aquest interessant jaciment.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: