Una decisió de la Policia Local podria fer perillar la fira de matances d’enguany

La polèmica pel tema de la Policia Local ha esclatat en el torn de precs i preguntes.

Lo de diumenge serà una fira de matances o una ‘fira de degustació de sobrassada?’, ha demanat el regidor de Sineu s’ho Mereix (SsM), Biel Gelabert Aguayo. “Serà la segona opció” ha contestat la regidora de mercat i fires, Magdalena Remirada, “perquè ja fa dos anys que sanitat ens ho va prohibir, i no vull comprometre l’Ajuntament i, per tant, el poble”. Així ha començat el debat que, després del gruix de l’ordre del dia del Ple Municipal d’avui, ha desembocat finalment en el tema estrella d’aquests mesos: el conflicte entre Policia Local i equip de govern.

Perquè en el context d’aquesta conversa per la fira de les matances, el batle, Miquel Gelabert Confit, ha dit que la celebració de la mostra estava condicionada a l’informe de disponibilitat de Policia Local. Gelabert ha explicat a premsa, públic present i oposició, que havia demanat a Policia sobre la seva disponibilitat per diumenge, tot i que ja sabia que el cos policial es negava a fer hores extra pel desacord amb el pagament de les hores extra de la Mucada i les festes d’agost (aquest tema el tractarà profundament Díngola en la propera revista en paper). El regidor de SsM li ha replicat dient-li que “doncs entenc que si no es fa sa fira, la culpa dius que és de la Policia…” i el batle ha replicat que no, que ell espera “que no hi hagi cap problema i la fira es pugui fer”, i que “l’argument de les hores extra no es pot usar, perquè ja s’ha arreglat el tema de les hores extra d’agost, òbviament si estaven degudament justificades”.

El batle ja havia manifestat el mateix, una hora abans, a dos redactors de Díngola que han parlat amb ell. Aquests dos redactors ja havien parlat, fa uns dies, amb el cap de l’oposició Tomeu Mulet (PP) sobre el mateix tema. Les opinions de tots dos i l’anàlisi del que està succeint amb la Policia, ho tendreu tot d’aquí dues setmanes en la propera Díngola en paper.

La Policia Local s’havia negat a fer hores extra en el passat Contrallum i en el ral·li de fa dos dissabtes (en el primer cas, no disposava d’efectius, perquè n’hi havia de baixa, n’hi havia de vacances, i n’hi havia que havien demanat dies moscosos), i el batle es va veure obligat a fer dos decrets per garantir la seguretat dels sineuers. En el Ple, el batle ha afirmat que si la Policia es nega de nou a donar cobertura a sa fira, només hi ha dues solucions: obligar-los per decret (segons la funció que li pertoca com a màxima autoritat municipal), i ja seria la tercera vegada, o suspendre la fira. El portaveu del PP li ha recriminat que, per exemple, no va fer cap decret en el dinar popular de Sant Marc –amb 1500 persones enmig de la Plaça des Fossar– i ha dit que “en 30 anys de governs d’esquerres i de dretes mai no havia passat això”.

Tot i això, el mateix Mulet va reconèixer a Díngola que, òbviament que hi ha d’haver un control sobre el que fa la Policia i tots els treballadors. Dos membres del cos policial varen manifestar a Díngola, en l’entrevista que els férem el passat març (entrevista que, recordem-ho, va ocupar sis pàgines), acords de paraula amb els diferents batles. Confit ha manifestat durant el ple, i una hora abans a Díngola, que aquestes coses havien d’estar definides i aquesta legislatura s’ha volgut posar ordre al descontrol. “És obvi que volguem controlar la feina que fa tothom” ha dit.

Recordem que tot el conflicte amb la Policia va sorgir arrel de l’elaboració de la Relació de Llocs de Treball (RLT). Aquest document, elaborat per una empresa externa, establia uns barems per a atorgar uns increments de salari o uns altres, uns increments que, segons el policia i delegat sindical Biel Crespí –en afirmacions a Díngola el març passat– considerava injusts en relació amb altres treballadors (personal laboral) del consistori. El conflicte Policia-Ajuntament s’ha anat enquistant després d’altres polèmiques paral·leles com ara la del Policia Tutor (que va motivar l’obertura d’un expedient disciplinari a dos dels policies sineuers perquè suposadament havien incitat oficials de municipis veïnats a no col·laborar-hi, expedient que s’ha arxivat per falta de proves –vegeu Díngola número 30–).

 

Les arrels del conflicte i els posicionaments

El conflicte Policia-Ajuntament s’ha anat tractant en els diversos números de la revista en paper, i en aquest digital. Díngola ha parlat amb la pròpia policia -vegeu Díngola número 28-, amb membres de l’equip de govern, i amb membres del principal partit de l’oposició. No obstant, aquest conflicte ja perjudica el dia a dia del propi municipi, i el Consell de Redacció d’aquesta revista considera oportú tractar el tema més profundament. Els coordinadors de Díngola, Jorgina Fusté i Miquel Puiggròs, han parlat amb Tomeu Mulet (cap del PP), el passat dijous, i amb Miquel Gelabert (batle de Sineu), avui. Ho tendreu tot en la propera revista en paper.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

<span>%d</span> bloggers like this: