Sineueres oblidades

Hom afirma que la història de les dones és en gran mesura una història de silencis, oblits i injustícies sistemàtiques.

Quines sineueres apareixen als llibres d’història, quines estan a la galeria de fills il·lustres o adoptius del nostre consistori, quines apareixen al nomenclàtor municipal? La resposta és prou coneguda, cap… Ens cal recuperar el paper de les dones i incorporar-les a la imatgeria col·lectiva.

En aquesta tasca de recuperar el femení podem esmentar la mestra Margalida Alonso i Roig (Sineu, 1838-1919), amb una dilatada trajectòria professional docent que li feu guanyar el reconeixement ampli de les seves alumnes. Aquesta, de la que enguany es celebra el centenari de la seva mort, fou objecte d’una ressenya a la publicació Anales de Sineu corresponent al 1919.

Curiós n’és el cas de la venerable sor Elisabet Sabater i Noceras (Sineu, 1724-1769), monja de clausura del Monestir Concepcionista que a causa d’haver viscut d’acord amb les virtuts cristianes, poc després del seu traspàs fou objecte de veneració per part dels sineuers, havent perdurat fins a l’extinció del cenobi sineuer (hi ha diferents publicacions que recullen la seva memòria, Les monges del Palau de Sineu (1945) de Joan Rotger, i un monogràfic de la revista Teleclub (núm. 8, 1976)).

Una iniciativa particular, dels veïnats del carrer de les Parres, fou la dedicar una placa a madò Florida, Francisca Maria Esteva i Jordà (Sineu, 1873-1973), la primera centenària sineuera. L’escultora Remígia Caubet i González (Palma, 1919-1997), en aquest cas també amb una iniciativa particular, obsequià el 1979 al poble amb una escultura a les Dides de Mallorca, tot reivindicant la importància d’aquest col·lectiu de dones. Especialment en aquesta donació feia memòria de la seva dida sineuera Margalida Caimari i Gelabert Puput (Sineu, 1895-1978), traspassada l’any anterior.

El nomenclàtor municipal a partir de 1930 tengué la Plaça de Santa Catalina Tomàs, tot coincidint amb la canonització de la santa mallorquina (l’espai conegut fins llavors com El Sagrat o la plaça de la Vicaria). Amb la normalització dels noms dels carrers de 1981 aquesta passà a denominar-se Plaça de Sant Marc, aquest nom és el que s’havia donat a la plaça Es Mercadal que en aquesta data recuperà la denominació popular.

El consitori sineuer, el 1955, realitzà un homenatge a l’uruguaiana Lilian Mary Gelós Togores (Montevideo, 1928-1999), d’ascendència sineuera (vegi’s ROTGER, J. (1958). Nombres gratos al oído de Sineu. Pedro Antonio Munar Rubí, general de división y ministro de defensa nacional en la Republica oriental del Uruguay), «por sus relevantes méritos culturales ha merecido honrosas distinciones del gobierno de su país (Uruguay), lo que constituye un honor para esta villa, acuerdan […] rendir tributo de homenaje y reconocimiento […] consistente en la entrega de un pergamino con reseñas del presente acuerdo» (AMS Sesiones de 1948-1955. Sessió del 20 d’abril de 1955).

N’és encomiable la tasca al capdavant de la Casa Hospici de na Magdalena Gili i Rebassa Coster (Sineu, 1928-2017), qui regentà la institució benèfica els seus darrers 20 anys d’existència.

La primera sineuera que ha assolit la màxima categoria acadèmica és la catedràtica Francisca Florit i Alomar Rota (Sineu, 1950) i durant anys ha impartit docència a la UIB.

Aquest llistat, lluny de ser exhaustiu, tampoc vol deixar de banda els col·lectius de jornaleres, de collidores de figues, ametles o d’olives, ni les mares, germanes o filles de lleves de diferents conflictes armats… sinó fer palès que ens queda feina per revertir aquesta invisibilització sistemàtica de moltes sineueres…

[text: Joan Vanrell]

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: