Satisfacció de les entitats convocants de les consultes populars sobre el model d’estat, entre elles el CDR Sineu

Els col·lectius socials sotasignats -entre els que hi ha l’OCB i el CDR Sineu– hem organitzat 12 consultes populars sobre monarquia o república als municipis mallorquins d’Alaró, Artà, Esporles, Llubí, Palma, Pollença, Porreres, Santa Margalida, Sencelles, Sóller, Sineu i Valldemossa entre el 31 de març i avui 7 d’abril de 2019.

La valoració global que feim d’aquestes consultes és molt positiva, per diverses raons:

  • La participació general de la població en les diverses consultes és molt destacable, tenint en compte que s’han organitzat des de la societat civil per persones voluntàries
  • S’han dut a terme sense cap tipus d’incident, en un ambient cívic i festiu. Les persones que s’han acostat a votar ho han fet amb gran satisfacció i il·lusió perquè han pogut expressar la seva opinió sobre una qüestió que consideren important i sobre la qual mai havien estat consultades
  • Les consultes han aconseguit rompre el silenci generalitzat sobre el model d’estat, obligant als partits polítics de les Illes Balears a posicionar-se sobre aquesta qüestió central
  • Han tengut una repercussió mediàtica molt notable, que ha afavorit el debat i l’intercanvi d’idees entre la població sobre una qüestió que el règim del 1978 s’esforça en tapar
  • Han enfortit la cultura democràtica de la població i la llibertat d’expressió, normalitzant el dret de la ciutadania a votar quin model d’estat prefereix
  • L’organització de les consultes per part dels diferents col·lectius ha enfortit també el teixit comunitari i associatiu mallorquí. Una societat civil forta i organitzada és un ingredient imprescindible per a assolir una societat plenament democràtica

Votació a la UIB, el passat 27 de febrer. Aquest cap de setmana, una dotzena de municipis també han celebrat consultes (en aquestes hi han votat 3.368 persones -1.698 dones i 1.670 homes-, de les quals 3.191 s’han decantat per la república i 152 per la monarquia, amb18 vots en blanc i 7 vots nuls).

Tenint en compte l’èxit d’aquest tipus de consultes populars, tan a Mallorca com a altres municipis i universitats de l’Estat espanyol, ens sobta constatar com el partits polítics d’àmbit estatal segueixen considerant que l’organització d’un referèndum vinculant sobre el model d’estat no és prioritari. Consideram que aquesta posició respon només als interessos electoralistes dels partits i no reflecteix la voluntat popular i les ànsies de més democràcia que hem pogut constatar als carrers dels nostres municipis.

Ens agradaria que aquesta fos només una primera onada de consultes populars sobre monarquia o república i que molts més municipis de Mallorca i de les Illes Balears s’hi afegissin en un futur pròxim. Oferim tota la nostra col·laboració als municipis interessats en organitzar-les.

 

Signam els següents col·lectius i entitats:

Alternativa per Artà

Aplec per Alaró

Assemblea Popular de Porreres

Ateneu Popular d’Esporles

CDR Sineu

Col·lectiu Es Fibló

L’Ateneu de Pollença

La Valldemossa que Volem

Obra Cultural Balear

Plataforma Pro-Consulta Popular

S’Ateneu de Santa Margalida

Unió d’Independents d’Artà

Volem Sencelles

 

El New York Times es fa ressò de les consultes

El NYT, primer diari dels Estats Units en tiratge, difusió i influència, s’ha fet ressò de les consultes ciutadanes de Mallorca. Així, en aquest article (fes clic), el diari explica el contexte de les consultes, i les relaciona amb el procés independentista català.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: