La Parròquia recupera les maçoles

El Divendres Sant, dia 19 d’abril, a les 15 h, al cloquer de la Parròquia tornaran a sonar les maçoles. A Sineu l’antiga tradició de tocar les maçoles entre el Dijous Sant i el Dissabte Sant es va abandonar ara fa prop de cinquanta anys, i aquestes es desmuntaren quan s’electrificà el toc de les campanes a principi dels vuitanta.

Abans del Concili Vaticà II (1962), les maçoles substituïen les campanes durant alguns dies de la Setmana Santa, des del migdia del Dijous Sant fins a la Missa de Glòria del Dissabte Sant, ja que en aquestes jornades la litúrgia no permetia el so de les campanes. Després del Concili hi hagué modificacions en la litúrgia de l’Església, una de les més significatives fou la caiguda en desús de l’Ofici de Tenebres, que suposà també la desaparició del so de les maçoles i de les petites matraques dins l’església característics de la cerimònia, i una altra fou la desaparició dels fasos (el pare Ginard recull: “El dimecres sant, a Sineu, al voltant del campanar, hi posen una gran quantitat de faços per vendre als al·lots amb motiu del dijous i divendres sant. I, ja el dimecres, se veuen faços per tot Sineu i al·lots que peguen en terra amb el faç fent renou i alçant la pols dels carrers. El faç, aquests dies, és la joguina dels infants a Sineu”).

2019-04-12_QUEQUI_maçoles_02.jpg

Maçola antiga conservada a la rectoria.

La recuperació del patrimoni sonor de campanar s’inicià fa dos anys amb el rector Feliu retornant els toc de Sanctus i el Senyal de mort. Enguany el rector Llamedo s’ha mostrat interessat en la recuperació de «l’antiga tradició de sonar les maçoles Divendres Sant a les tres del migdia, per avisar de la mort de Nostre Senyor». Aquests són uns instruments estesos arreu dels territoris de l’antiga Corona d’Aragó encara que avui són pocs els pobles de Mallorca que els conserven en bon estat o els fan sonar.

2019-04-12_QUEQUI_maçoles_01.jpg

Croquis de la ubicació prevista per a les maçoles segons el model seguit

En la recuperació d’aquest instrument de percussió d’enormes dimensions format per una gran roda de fusta (dos cercles d’1,2 m de diàmetre i 3 cm de gruix paral·lels), amb sis maces que topen contra sis posts fixes i que, en fer-les voltar mitjançant una maneta, produeixen un renou molt fort, sec i repetit, ha estat clau el penúltim campaner, en Rafel Alomar i Sabater Xec-mec (Sineu, 1936). Alomar exercí de campaner entre el anys 1954 i 1961, per després passar a dedicar-se exclusivament a fer de fuster. Gràcies al seu ofici, durant dues setmanes, ha realitzat la posta a punt de l’instrument, refent les peces malmeses per l’embat del temps, amb la col·laboració del ferrer Miquel Fontcuberta i Artigues Foradí (Sineu, 1969) que ha hagut de fer nova la maneta i un dels dos coixinets. Ahir, Diumenge del Ram, el rector va beneir-les i avui es tornen a instal·lar al seu emplaçament original, a una de les finestres inferiors que miren cap a la Plaça. El mestre d’obres Antoni Martorell i Comas Marió (Sineu, 1965) serà l’encarregat de les obres i per a pujar-les al seu emplaçament serà necessari l’ús d’un camió grua.

2019-04-12_QUEQUI_maçoles_03

Rafel Xec-mec durant les feines de recuperació de les maçoles

Enguany l’estrèpit intens i inharmònic de les maçoles del campanar es tornarà a sentir, com si es fes un viatge en el temps de gairebé mig segle, i com era habitual durant les antigues celebracions de Setmana Santa. Les maçoles, però, només sonaran el Divendres Sant a les 15 h.

[text de Joan Vanrell]

Les maçoles noves, ahir en el moment que el rector les beneïa.

Les maçoles noves, ahir en el moment que el rector les beneïa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: