[OPINIÓ] No tenen res a veure, però el “no PI” afavoreix el “si PSIB”

Ni fart de vi –ni fart!– gosaria fer cap pronòstic sobre les properes eleccions locals. Ni sobre les autonòmiques, tampoc. Amb el bipartidisme imperant (també a Sineu, amb dreta i esquerra, PP i Sineuers Independents) era tot més senzill i previsible. Fins i tot amb un més, que pogués actuar de frontissa (UM, Convergència, el PI… Pavarotti xerrant clars). Ara no. Les enquestes fallen estrepitosament i les sorpreses ja són habituals (pot ser habitual, una sorpresa?).

Un exemple de caixó: algunes enquestes donen un diputat a VOX a les autonòmiques… I una merda!. Vol dir que a les generals –on és difícil, on només n’hi ha 8 en joc– VOX en fa un, per la circumscripció de les Illes Balears, i a les autonòmiques –on es juguen 59 escons– en seguirà fent un només? És obvi que no tanta gent votarà VOX com el passat 28 d’abril, perquè les autonòmiques funcionen de manera independent de les generals. Però d’això a pensar que a les autonòmiques només farà 1 diputat és d’ingenus (hi ha 59 diputats!). Tan de bo m’equivoqui (aquí sí, me pronuncio clarament: els feixistes i racistes no poden estar a un parlament democràtic, pacífic, equitatiu i just).

Tornant a Sineu, el handicap de Gent per Sineu és que ara comanda. I el poder desgasta. I el poder desactiva al seguidor d’aquest poder. Per altra banda, l’entorn ideològic de GxS pateix una davallada d’entusiasme a nivell autonòmic (MÉS, Podem, etc. no estan en el seu millor moment d’eufòria), que no té perquè afectar a nivell local, però que hi és. La comunicació durant la legislatura –que no es pot basar en xarxes socials només, perquè les padrines no tenen Internet però si que haguessin anat a menjar un bocí de coca en una inauguració d’una nova infraestructura– ha estat l’assignatura pendent del partit que governa. Tot i això, GxS ha fet feina (tot i que en alguns sectors, que ja apuntàrem a DíNGOLA, s’ha badat un poc). Ha fet una feinada com una formiga, incansablement, i segurament aquesta tendrà una recompensa (si tenen temps d’acabar d’explicar-ho aquesta setmana).

El PP segurament pujarà. Crec que rebrà alguns vots de Ciudadanos, i un bon grapat de vots del PI, que ara no es presenta (la resta de votants del PI es repartiran entre GxS –principalment–, i PSOE –per amistats, algunes proximitats familiars, etc.– i fins i tot Cs –alguns que no tenen el vot definit–). En Tomeu Mulet té ganes de ser batle, i se li nota. És veritat que el PP –a nivell d’estat– es va pegar la gran bufetada, fa tres setmanes, perquè volia ser una copia radical de VOX –i votar per votar, la gent sempre votarà l’autèntic, no la còpia–. Però també és cert que en molts municipis el PP ara cerca ‘vendre el candidat’ més que ‘vendre el partit’. Amb el partit en hores baixes, molts municipis venen una llista, més que un logo. No se si m’explic. Sineu és un d’ells: Mulet no fa un discurs molt ‘Casado’, segons s’ha vist en els dos actes (el de presentació i el de campanya), i xerra de moderació, equilibri… és l’estratègia que li toca seguir, vists els resultats de Madrid, i si vol quedar-se amb un centenar de vots del PI.

Ciudadanos pot baixar un poc (respecte als vots obtinguts per Sineu s’ho Mereix). Els regidors d’aquest partit –a l’oposició– no s’han caracteritzat per fer cap tasca extraordinària durant la legislatura, i ara tampoc ja no són novetat, com eren fa 4 anys. Tot i això, ara tenen un nom. Ciudadanos –partit fort, el tercer a nivell estatal– els dóna caché, i molts nouvinguts dels pisos que envolten el vial els votaran. A Sineu s’ho Mereix no el coneixia ni el tato. Per tant, és difícil saber que passarà amb el partit de l’exbatle Pere Joan Jaume. No ficaria la mà al foc.

Molts altres nouvinguts dels pisos del vial –que potser només dormen a Sineu, i tota la resta del dia fan feina a Palma–, votaran el PSOE. Perquè en aquest cas el logo i el nom són coneguts. Posem per cas, n’Alfredo, d’esquerres, de Jerez de la Frontera, castellanoparlant, que fa feina a Palma tot lo dia, possiblement voti PSOE envers de GxS. És que ni sap qui són, aquests de GxS. A aquests s’ha de sumar un increment de, no se, el 20% de votants, degut a l’eufòria socialista actual –per la victòria sense concessions del passat 28 d’abril–, i els vots habituals de la família, amics, etc. Això fa que, aquesta vegada, li sigui molt possible al PSIB-PSOE fer un regidor. Tots els possibles escenaris, llei d’Hondt en mà, donen un regidor a PSIB. Perquè els mateixos vots es reparteixen entre menys partits, i perquè recordem que a les passades eleccions es va quedar a només uns vots d’aconseguir representació. Si no el fa enguany, amb aquesta conjuntura, ja es pot dir allò d’apaga y vámonos.

Miquel Puiggròs

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: