La pirotècnia i la revetla

La nit que precedeix la diada festiva (el 15 d’agost és la festa patronal), després de la cercavila, i fa anys les completes, es tanca amb la revetla. Abans del ball o verbena, el foc i la llum en són els protagonistes.

I és que la pirotècnia festiva té una llarga història al nostre àmbit cultural i ha tengut les funcions d’anunci de la festa, de delimitació de l’espai festiu, d’espectacle -com a forma de solemnitzar determinats moments de la celebració-, o de joc amb el foc. Els focs d’artifici i els coets estan ben documentats durant tot el segle XX, tot i els canvis experimentats en la tipologia, la quantitat o la qualitat de la pirotècnia. El lloc d’on es disparen els focs d’artifici s’ha situat a diversos indrets del poble, al Fossar i al Camp d’en Pineta.

Coets a Sineu

Quasi tots els pobles, per les seves festes patronals, tenen una amollada de coets més o menys espectacular, depenent de la caixa. I la pirotècnia és un element més de la festa.

Si llegim la crònica de la festa patronal de 1911, publicada arran d’una disputa entre “fogoneus” i “pellosos” a Sa Defensa i a Sinium, sabem que aquest any hi hagué tres espectacles de foc:

Día 14.— […] A las diez, asistiendo millares de personas, se dio principio á la revetla; se quemó un bonito castillo de fuegos artificiales confeccionado por el afamado pirotécnico de la localidad Don Bernardo Coll que nos dejó sumamente satisfechos y con deseos de contar con su apoyo en lo sucesivo. […]

Día 15.—[…] A las diez de la noche era materialmente imposible dar un paso en el real de la fiesta. El anuncio de que había de dispararse un grandioso castillo de fuegos de artificio de la Casa Espinos, atrajo una concurrencia innumerable. Las esperanzas no quedaron frustadas. Nunca, nunca en Sineu habíase quemado un castillo de fuegos artificiales como este año en la noche del 15. […]

Día 16.— Aunque en este día no se realizaran tantos números ni de tanta importancia como en el anterior, podemos en cambio asegurar que resultó muchísimo más lucido que en años anteriores, pues á más de lo acostumbrado hubo iluminaciones á la veneciana, suelta de globos y disparo de bombas y gran número de cohetes.[…]

(Sinium, Any VII, núm. 16. Sineu, 27 d’agost de 1911, p. 74-75).

L’encarregat de la pirotècnia de la revetla fou el llorità Bernat Coll i Esposito Bessó (1841-1923), un pagès aficionat als focs que a més de participar a les festes de Llorito i Sineu també està documentada la seva participació a Sant Joan i a Inca. Quant al dia de la festa, els Focs japonesos foren encarregats a l’afamada Pirotècnia Espinós de Reus.

Amb el pas del temps, les rodelles -rodes de focs artificials- han perdut protagonisme en benefici del coets, bombes, carcasses i palmeres. Molts encara recordam els bidons amb un tauló dret a la costa de Es Fossar per a les rodelles, i la corredissa amb les espires quan voltaven. L’adequació a la normativa feu que passassin al Camp d’en Pineta, d’on el públic contempla els focs des del vial de circumval·lació.

[text de Joan Vanrell]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: