Podem tenir pluges importants aquesta setmana a Sineu: compte amb els desastres!

Tornen venir pluges per aquesta setmana que entram demà. L’AEMET preveu pluges durant tota la setmana (fes clic aquí per veure la predicció actualitzada), que poden ser torrencials, com sol succeir els mesos de setembre i octubre a les Illes Balears.

 

Compte amb l’aigua

La gota freda (més tècnicament DANA, depressió aïllada en nivells alts), és la que provoca cada any entre l’estiu i la tardor pluges torrencials, amb possibilitat de tempesta, vent i calabruix, a Mallorca i a la Mediterrània en general. És la causant de molts incidents, degut a que les pluges tenen lloc de manera imprevisible en llocs molt concrets, i descarreguen gran quantitat d’aigua en un temps molt curt. El fenomen es produeix quan l’aire humit i calent de la superfície d’una àrea de la Mediterrània s’eleva en altura, trobant-se amb una massa d’aire fred provinent del corrent polar, originant la formació de cumulonimbus (núvols de desenvolupament vertical) que descarreguen ingents quantitats de pluja.

El passat 6 de setembre va fer trenta anys d’una de les grans catàstrofes naturals del segle XX a l’illa. El 6 de setembre de 1989 és una data arrelada dins la memòria col·lectiva de molts residents, adults i gent major, a les comarques del Llevant i Migjorn de Mallorca. La gota freda es va cobrar la vida de tres empleats de l’hotel El Corso, a Portocolom, i provocà inundacions a molts de pobles i el desbordament de torrents de la zona de Campos, Felanitx, Manacor, Sant Llorenç, Son Servera, Artà, Capdepera i part dels municipis més orientals del Pla de Mallorca.

El setembre de 1994, bona part del municipi de Sineu i altres del Pla de Mallorca també quedaren negats. Dos anys després, amb motiu de la instal·lació d’unes bombes addicionals per drenar l’aigua, la revista ‘Baula’ dedicava la portada a aquestes inundacions. Vegeu aquí (fes clic) la revista completa.

El 9 d’octubre de l’any passat, les imatges devastadores de la catàstrofe ambiental ocorreguda a Sant Llorenç des Cardassar i demés municipis del Llevant mallorquí –catàstrofe que es va cobrar 13 víctimes mortals– donaren la volta al Món i van colpir l’ànima de tots els mallorquins.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: