Pèssima temporada d’esclata-sangs

Queda encara molta temporada de bolets, si consideram que aquesta va des dels inicis de la tardor (setembre, octubre) fins ben entrat l’hivern (febrer o més enllà).

Tanmateix, la temporada del rei dels bolets, l’esclata-sang, no dura tant. I enguany, el que duim de temporada, ha estat ben magre. Ho saben tots els boletaires (cercadors) i aficionats sineuers. Això és perquè el temps no ha estat adequat, enguany.

Alguns cercadors sineuers que van a fer volta per fora vila, tanmateix tornen amb les mans buides. Alguns sí que en troben, però poca cosa, només suficient per assaborir-ne algun en una fritura o truita. Si que n’hi ha que coneixen els agres bons, i tornen amb un bon cistell, i potser en pengen foto a les xarxes socials, fent-nos una bona enveja a totes i tots.

El preu dels esclata-sangs mallorquins s’acosta als 40 € (en concret, 39 € és un breu bastant habitual), encara que en alguns mercats de Palma s’han venut fins i tot a 60 €/kg. El preu dels esclata-sangs forasters (això és, els importats de fora) és més barat, entre 20 i 30 €/kg.

 

Biologia

Què vol l’esclata-sang? L’esclata-sang ―Lactarius sanguifulus― és un bolet que s’associa amb el pi, i per això el trobam a pinars (en canvi, la blavaRussula―, més primerenca ―final d’estiu, principis de tardor―, s’associa amb l’alzina, i per això és bolet d’alzinar). Les “arrels” de l’esclata-sang ―el miceli― embolcallen les arrels del pi, afavorint-li l’absorció d’aigua i sals minerals, i a canvi el pi subministra a l’esclata-sang certs nutrients orgànics. Els bolets volen que el trespol estigui ben humit, i per tant ha de ploure bastant i bé (és a dir, és millor que plogui durant molts dies, més que ruixats forts): es solen considerar uns 40 litres durant 4 hores com a quantitat mínima per arrencar el seu creixement. Les temperatures, després d’aquestes pluges, han de ser agradables, ni massa altes ni massa baixes: es sol dir que si son molt inferiors a 9 ºC no els afavoreixen, ni tampoc molt superiors (el canvi climàtic potser afectarà als bolets en un futur ben proper). El vent i les gelades tampoc afavoreixen el creixement d’esclata-sangs.

 

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: