A partir de la primera fase de desconfinament, els residents a Sineu afeccionats a practicar esports com ciclisme, atletisme, marxa nòrdica, etc. podran sortir a entrenar individualment sense passar dels confins del terme municipal entre les 6 h del matí i les 11 h del vespre. Això, per a gairebé la majoria de persones suposa una qüestió: com podem saber on és el límit del terme municipal?
Qui més qui manco té clar quines són les terres sineueres, emperò en prendre un camí o una camada molts tendríem dubtes a l’hora de saber establir exactament per on passa la ralla (línia que assenyala un límit, un terme) que separa Sineu d’un altre terme veí. Les aplicacions mòbils clàssiques com el Google Maps i similars no mostren informació precisa sobre els límits municipals, per tant, de poc ens serviria fer servir la nostra posició sobre aquests mapes, perquè no sabríem amb certesa si ja hem entrat dins Petra, Sant Joan, Llorito, Costitx, Inca, Llubí, Maria o Ariany. Les abandonades fites de pedra que enrevolten part del terme, actualment, poc ens serveixen, bàsicament perquè molts ja no les trobaríem i, sobretot, perquè no trauríem aguller de saber exactament per on discorren les ralles que van d’un a l’altra. Tampoc podem fiar-nos gaire dels cartells de fusta que fa anys -durant la batlia de Josep Oliver Boter– es posaren a les carreteres en què, en forma de benvinguda, s’informa que el viatger ha arribat a Sineu, perquè la majoria no es col·locaren ben damunt la separació de termes.
Aprofitant les tecnologies “de butxaca”, el més fiable és que amb un telèfon intel·ligent accedim al portal https://ideib.caib.es/visor/; aquí, veurem que podem permetre la geolocalització (la posició per satèl·lit que feim servir també per a Google Maps o quan volem enviar a qualcú la situació d’un lloc per WhattsApp). Amb la geolocalització habilitada, hem de pitjar el símbol de la “diana” que veim a la dreta de la pantalla, just davall el símbol de la casa. Això farà que la pàgina web ens mostri la nostra localització sobre el mapa.

En aquest mapa, elaborat pels serveis cartogràfics del Govern de les Illes Balears, sí que per defecte hi apareixen els límits dels termes municipals. Les ralles s’indiquen amb una línia discontínua de color negre en què de cada dues retxes seguides, una té una retxa perpendicular més curta que la travessa. Just hem d’anar alerta a no confondre-les amb les vies del tren que es representem amb una línia contínua amb petites retxes perpendiculars que la divideixen en parts iguals. Així, ben segur que podem entrenar “al límit” fora por de passar-nos del límit.