Max i Ivan Mata treuen obra

Els dos il·lustradors sineuers pareix que s’hagin posat d’acord. Tots dos estrenen obra, amb l’arribada a la nova normalitat (o anormalitat, directament).

Max

Francesc Capdevila Max publica Manifiestamente anormal (Panfleto y catarsis), amb edicions La Cúpula, gestat durant aquestes darreres setmanes, però no és un altre diari del confinament i de la pandèmia. A la tercera setmana de tancament, Max va perdre la paciència que demanaven autoritats i mitjans de comunicació. Assaciat del beatífic “tot anirà bé”, es va llançar a fabricar aquest pamflet furiós i urgent enmig de l’estupor causat per una realitat que cau a bocins. Amb un personatge empipat com a únic vehicle, l’autor ens deixa anar un roll d’humor salvatge, vil i desllenguat que els seus seguidors no veien des dels temps de Peter Pank. No podem tractar el nou còmic com un pamflet nyico i pessimista; en aquest nou treball hi ha, a més, tota una reflexió sobre el que ens passa i un més que oportú debat sobre la funció catàrtica de l’humor -i del malhumor- davant la trencadissa general que ens ha sobrevingut. “Sóc l’únic que li ha quedat cara de betzol amb tot això?”, diu Max.

Portada de Manifiestamente Anormal [Ediciones La Cúpula]

Iván Mata

L’il·lustrador Iván Mata, que dedica la major part de la seva obra gràfica a caricatures per a la premsa, ha recopilat una selecció dels seus dibuixos -caricatures de personatges històrics o d’actualitat- i els publica en un llibre titulat Karikaturak (caricatures, en basc) autoeditat sota el segell Ediciones Za-Pato. Les seves il·lustracions han estat publicades en mitjans del grup Vocento (Diario Vasco, ABC, Las Provincias, etc.), Diari de Tarragona, El Correo de Bilbao i premsa internacional (darrerament a un diari suís). El seu estil característic, figures allargassades fetes aparentment amb les línies justes que ens fan reconèixer immediatament el personatge pel seus trets més definidors (tant en l’aspecte físic com en el del caràcter) l’han convertit al llarg d’aquests darrers vint anys en un dels il·lustradors d’aquest gènere més destacats de la premsa generalista estatal. Karikaturak serà un bon manual per a copsar l’habilitat de Mata en la tasca de retratar en la doble vessant física i psicològica cadascun dels seus personatges.

Caricatura de Pablo Neruda [Facebook Ivan Mata Tamayo]
Max i Mata ens varen cedir il·lustracions per a les portades dels núm. 30 i 33 de Díngola

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: