Històries dels anys 50 del segle XX: del Sineu, del Mallorca, i del desafiament de la gravetat

Vist amb la perspectiva que em donen els anys, crec que estava predestinat a que m’agradés el futbol. Els diumenges capvespre anar als partits del Sineu, quan jugava a casa o inclús si jugava fora, entrava dintre del programa del dia, igual que l’assistència a missa pel matí. Parlo de la dècada dels anys 50 del segle passat, a les hores mon pare era el president del Sineu i a mi m’encantava pegar cosses a una pilota, ho podia fer tranquil·lament, durant hores, davant de casa, al carrer Llevant núm. 5, només hi passava de tan en tan algun carro i a la tarda la guarda de cabres de l’amo en Rafel Sabater quan venien de pasturar, la paret de can Vives era el lloc on anaven i tornaven els meus xuts.

>>Formació del Sineu a un partit a casa l’any 1954, el campanar delata d’on està tirada la fotografia. Era un equip jove, aquest dia no jugaven dos dels puntals de l’equip, en Floquet i en Boiret. En Joan Bietriu surt a totes les imatges d’aquella època perquè durant molts d’anys fou els responsable de la farmaciola, altra temps dit botiquín de l’equip. La camisa era de color vermell i els pantalons negres. No dic l’alineació perquè potser en fallaria algun, ho deixo per les lectores i els lectors menys joves.

>>Com podeu veure els partits del Sineu eren quasi bé un acte social. En primer terme el metge Don Rafel Rotger, Carol, i a prop seu en Blanco, no record el seu nom,  aleshores encarregat del cementiri. Seguts a la banqueta un grup de directius i l’entrenador en Biel Dalmau, Quelet. El jugador que s’està cordant el complicadíssim cordatge de la bota crec que és en Pedro Milò. No hi havia grades però la gent podia seure a cadires de posar i llevar.

En relació a la indumentària del Sineu, ja he explicat que a la fotografia que adjunt la camiseta era de color vermell i els pantalons negres, però abans l’equip havia dut la samarreta de color blau i grana amb les ratlles no gaire amples, record haver vist fotografies i també part d’aquest equipament al magatzem on es guardava el material. A banda d’en Miquel Milò, el Sineu tenia un excel·lent porter amb en Biel Forneret, un altre fou en Pep Polle, crec que va jugar menys, però d’ell tinc a la memòria una lesió greu, es va trencar  un braç en un partit a l’antic camp del Murense, aquell dia jo havia acompanyat l’equip. En Ramon Rego o del Celler, en Toni Castanyer, en Toni Canyaret, són altres dels bons jugadors dels qui me’n record.

>>Imatge d’un sopar al Frontón dels jugadors del Sineu i alguns aspirants a ciclistes, amb els directius, i les autoritats, fet que evidencia la capacitat de convocatòria que l’any 1955 tenia l’esport pel jovent del poble. Serveixi també la fotografia per recordar la importància del Frontón pels qui ens agradava jugar a futbol, cada tarda de l’estiu hi havia un partit, en què ens hi podíem replegar més de vint persones. I també pel cinema a l’aire lliure, un autèntic luxe per als sineuers. Quina llàstima no haver conservat aquest espai!

D’aquella època, temporada 1959-60, tinc el record entranyable de l’ascens, per primer cop, del Mallorca a la primera divisió del futbol estatal. Aleshores jo com a carabina d’una parella d’enamorats, pobre de mi, si només m’interessava el futbol, anava sovint a veure els partits del Mallorca al Lluís Sitjar. Entrenava l’equip l’argentí  Juan Carlos Lorenzo, que també era jugador, llavors això estava permès, en general les victòries eren esquifides i alguns dels partits es guanyaven al darrers minuts. Però al final s’assolí l’ascens i amb ell la il·lusió de poder veure els millors equips estatals a l’illa. Avui soc un caminant habitual per Parc de sa Riera, i la visió del poc que queda del Lluís Sitjar m’activa les neurones recordant victòries del Mallorca sobre equips grans, com el Barça i el Real Madrid.

>>A la porta del que resta de l’estadi del Fortí, més conegut com Lluís Sitjar, hi ha aquesta marquesina amb un dels escuts que ha tingut el Mallorca al llarg de la seva historia. A banda del seu interès com emblema del club, quan el miro penso en que potser qualsevol dia hi passarà una màquina o tal volta una guarda de desaprensius i l’enviaran en orris. És una llàstima no haver conservat aquest escut, on hi trobem elements que representen els colors del Mallorca, i de la història de Mallorca, entre els quals el ratpenat, un animal constant a l’heràldica de molts dels antics territoris de la Corona d’Aragó.

La temporada 1955-56 el Real Madrid va conquerir la primera Copa d’Europa, 4 a 3 front de Stade de Reims francès. A Sineu, un pocs privilegiats ho pogueren veure asseguts davant una televisió que en Gener havia instal·lat a la tenda de mobles que tenia al Carrer Major. Un grapat de nins i alguns no tant joves estàvem al carrer veient les imatges a través del mostrador. Per moltes de les persones que llegireu aquestes línies això us semblarà la prehistòria de la tecnologia, però no, no ho és al manco pels qui encara ho podem comptar. Ah! Hi era en blanc i negre.

El Madrid, gràcies a la seva estrella Alfredo Di Stéfano, un jugadors que havia arribat de l’Argentina per jugar en el Barcelona, i ja s’hi entrenava, però circumstancies, no estrictament esportives li canviaren el destí, va guanyar-ne cinc de seguides, el seu domini a Europa era abassegador, fins que a la temporada 1960-61, a l’eliminatòria dels vuitens de final de la VI Copa d’Europa, fou eliminat per Barça. Desprès d’empatar a dos a Chamartín, la nit del 23 de novembre de 1960 en el Camp Nou el Barça va guanyar al Madrid per 2 gols a 1, el segon dels quals el va fer Evaristo, i per mi és un dels gols més bonics que recordo d’aquella època. El partit de tornada fou molt contestat per la premsa de la capital, així el diari Marca titulava El Barça se toma la venganza con ayuda arbitral, mentre que a algun diari es podia llegir El Barcelona ha eliminado a España de la Copa de Europa. No fa gaire vaig trobar un retall de premsa del País, de 2002, amb un article de N. Martín, en què posa com a titular la frase: La primera eliminatòria europea del Madrid giró, según la prensa de la época, entre el gran juego del Barcelona y los errores de los colegiados. Pels nostàlgics d’ambdós equips, res de nou.

>>Una instantània molt maca, porter, Vicente, davanter, Evaristo, i la pilota, tots enlaire, desafiant la gravetat, tampoc el defensa que s’ho mira sobre la línia del gol, està quiet. A pesar de la transcendència esportiva del gol, a mi m’ha quedat gravada la plasticitat de la fotografia. Al Camp Nou n’hi ha hagut altres volades d’altura, com el gol d’en Johan Cruyff a Reina, en un partit del Barça contra l’Atlètic de Madrid, però cap com la de la fotografia. (El País, 23 abril de 2002, pàg. 50. Deportes).

El cervell és una mena de disc dur que quan t’hi  endinses una mica va desplegant  la pel·lícula que té guardada, i si tots el records són com els que vos acabo d’explicar ben vinguts siguin. Uns versos de la cançó Temps era temps de l’admirat Joan Manuel Serrat, il·lustren prou bé com eren aquells anys 50 del segle passat:

Temps d’Una Grade i Libre

 Metro Golwin Mayer

Lo toma o lo deja

Gomas y lavajes

Quintero, León i Quiroga

Panellets i penellons

Basora, César, Kubala, Moreno i Manchón.

>>Per als nostàlgics, entre els quals m’hi trob, aquesta és la davantera del Barça del anys 50, a la que fa esment la cançó d’en Joan Manuel Serrat. (Imatge treta del Gran Àlbum del Barça, cent anys en blau i grana, publicat per La Vanguardia).

Fonts: Les fotografies relacionades amb l’equip de futbol del Sineu són de l’arxiu dels germans Moyà Niell.

[Biel Moyà Niell, biòleg

biel.moya@uib.cat ]

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: