[OPINIÓ] No vaig saber contestar…

-Entrada a un centre comercial de Palma fa uns dies-

Crec que en aquests moments n’Armengol esta pegant carbassotades de banda a banda. M’he cansat de defensar les mesures del govern contra la pandèmia –i d’explicar a la gent, els motius epidemiològics de cada mesura–. M’he fet un tip d’explicar a la gent les mesures que baldaven l’economia però que eren necessàries per neutralitzar el ‘bitxo’. Però no sé si a Balears, ara, la situació de la pandèmia ha fugit un poc de les mans als nostres governants. És veritat que a la manifestació no autoritzada de restauradors hi assistiren grups d’extrema dreta que res hi tenien a veure –i per cert, molts dels càntics que vaig sentir per la tele eren habituals d’aquests grupuscles–, i que segurament s’aprofitarà l’èxit d’aquesta manifestació –sí, va tenir un cert èxit, siguem realistes– per fer-ne populisme i demagògia a l’estil Trump. Però també és cert que a la manifestació hi hagué propietaris de bars de poble –de Sineu mateix, i aquí ens coneixem tots– que no havien votat VOX, ni tan sols el PP (amb això vull dir que n’Armengol té un poc de berenar damunt la taula, perquè a la manifestació n’hi havia que eren «dels seus»).

«M’he fet un tip d’explicar a la gent les mesures del govern contra la pandèmia. I crec que li hem de donar un vot de confiança, al govern. Dit això, he de dir que tenc els meus dubtes de que fos estrictament necessari tancar els bars dels municipis petits.»

Crec que hem de donar un vot de confiança al govern. Al d’aquí i al de Madrid. I per cert –i repeteixo, aquí ens coneixem tots–, jo no som socialista i només xerr professionalment, com a biòleg que, després de vint-i-un anys fent feina en riscs ambientals i temes relacionats amb la salut pública, es permet la llibertat d’opinar.

Dit això, he de dir que tenc els meus dubtes de que –al manco als pobles petits com Sineu– fos estrictament necessari tancar els bars completament. Amb les mesures que ja hi havia –si aquestes es respectaven–, realment les possibilitats de contagi disminuïen molt. De fet, per començar, tancant a les sis, qui podia anar al bar?. I per acabar-ho d’arreglar, amb el fred que feia, qui resistia assegut a la terrassa més de deu minuts?. Un padrí fregant la vuitantena, un altre jubilat encara no tan granat, i una jove en ERTO, ocupaven alguna cadira d’un bar qualsevol d’una plaça de Sineu. Al bar del costat, una taula amb dos o tres ciclistes feia tertúlia. El fred –que congelava el nas– feia que, fins i tot, es respectés l’obligació de dur la mascareta posada tot el temps excepte en el moment de menjar o beure, cosa que fins fa uns dies no havia passat. La gent fins ara havia aprofitat el temps de seure al bar per poder llevar-se la mascareta una estona, tot i ja tenir la copa buida, però ara ja no –la mascareta com a abric del nas i la boca–. Per fumar, la jove en ERTO s’aixecava i es desplaçava a un racó de la plaça, pegava calada, tirava el fum, i es tornava posar la mascareta fins a la propera calada, i tot el temps mirava a dreta i esquerra com si ho fes d’amagat.

El repunt de casos des de les festes de Nadal ha estat desolador. Sineu és el dotzè municipi amb major incidència acumulada a 14 dies (les dades sempre es refereixen a proporció de població, òbviament, no a valors absoluts). Per les festes de Nadal, els bars i restaurants estaren tancats, al manco a les hores i els dies en que es suposa que hi hauria hagut més possibilitat d’infecció: caps de setmana, dies de festa, nits de bauxa, etc. Això tanmateix no va fer que la gent prescindís de festa, i les casetes de fora vila allotjaren nombrosos sopars i dinars.

«per primera vegada en tota la pandèmia vaig sentir veritable por d’infectar-me. Va ser dins un centre comercial de Palma, estibat de gent. Gent tocant coses, respirant…»

Fa una setmana i mitja vaig anar a comprar el regal de Reis de la fillola, i per primera vegada en tota la pandèmia vaig sentir veritable por d’infectar-me. Va ser dins un centre comercial de Palma, estibat de gent. Gent tocant coses, respirant, cridant els al·lots, discutint amb sa sogra… El meu cervell –deformat professionalment, sí, ja ho sé– va començar a veure… a imaginar… fòmits i aerosols per tot arreu. Vaig pensar «si no m’infect aquí, no m’infectaré enlloc». Vaig sortir de quatres. Fins avui, 13 de gener, aquestes grans superfícies comercials de Palma no tenien ni la meitat de restriccions que una cafeteria de Sineu.

Crec també que –com la Policia del capitoli d’Estats Units, fa una setmana– l’administració ha estat un poc tova. Potser calen més sancions a qui es passa pel forro les mesures establertes –de vegades tenen una funció ben pedagògica: «Ep! Que això va de veres, mirau quin paquet que li hem fotut a aquest!»–. I sense cap dubte cal més rotunditat –aquí ja no parlam de Balears només– davant els adeptes a teories conspiratòries sobre la pandèmia, antivacunes, etc. i més tenint en compte que de cada vegada més els experts aposten per tenir immunitzada entre un 80 i un 90% de la població per aconseguir la «immunitat de grup», i no només entre un 60 i un 70% com es preveia al principi.   

«Ahir però me demanaren com així una família ha de dur els infants a escola «a patir fred i a exposar-se al virus», i en canvi «no pot anar a veure els padrins»

He començat dient que m’he cansat de defensar les mesures del govern contra la pandèmia –i d’explicar a la gent, els motius epidemiològics de cada mesura–. Ahir però me demanaren com així una família ha de dur els infants a escola «a patir fred i a exposar-se al virus» –qui sap quins contactes té cada infant en sortir de l’escola–, i en canvi «no pot anar a veure els padrins majors, perquè viuen a llocs diferents i no son nucli de convivència». No vaig saber contestar…

Miquel Puiggròs (biòleg)

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: