0,00 per cent del nomenclàtor de carrers i places de Sineu són noms de dona. Els d’home són un 14,92%

El catàleg dels noms oficials dels carrers i places de Sineu té 134 entrades i, com a la resta d’indrets, el nom dels nostres carrers explica en bona mesura la nostra història. El gruix de la toponímia urbana té un origen històric que es va fixar per primera vegada el 1864 quan es redactà el primer nomenclàtor oficial, foren traduïts a l’espanyol noms populars i se n’hi afegiren d’altres de nou encuny. En aquests poc més de cent cinquanta anys s’han anat introduint nous noms per l’increment de sòl urbà i d’altres s’han variat per diferents motius, fins que, al 1987, es va fixar el nomenclàtor en català.

Actualment hi ha un dèficit de noms de dones en els carrers i places del nostre poble, en clar contrast amb els noms d’homes. De fet la presència de dones en el nomenclàtor de carrers de la Sineu és d’un 0,0%, mentre que la d’homes és d’un 14,92% (un total de vint carrers: els hagiotopònims Francesc, Llorenç, Pere, Bartomeu, Miquel i Vicenç; Jaume I; Pere Joan Escrivà; Ramon Llull; d’En Salvà; d’En Saletes; de l’escultor Blanquer; del pintor Josep Pons Frau; dels metges Rafel Rotger i Bernadí Font; del filòleg Francesc de Borja Moll; i dels eclesiàstics Fra Joan Riera, Degà Joan Rotger, Rvd. Arnau Ramis i Mn Bartomeu Mulet).

És curiós, però, que durant un temps hi va haver un carrer i una plaça amb nom de dona. Es tracta de l’actual carrer de la Pau que, entre 1931 i 1936, portà el nom de Catalina García Pérez (Madrid, 1840-1931). Aquesta, a més de ser l’esposa del president de la I República, Nicolás Salmerón Alonso (Almeria, 1838-Pau, França, 1908), va ser qui el 1916 va idear i fundar l’associació feminista Fraternidad Cívica en defensa del dret a la dignitat d’un dol laic en els cementeris de Madrid, controlats en la seva majoria per l’església. L’actual plaça de sant Marc, entre 1930 i 1987, portà el nom de la primera santa Mallorquina, Santa Catalina Thomàs (Valldemossa, 1531-Palma, 1574). En aquest cas es rebatejà Es Sagrat amb el nom de la santa just després de la seva canonització. Aquests dos noms han estat els únics noms de dona inclosos al nomenclàtor urbà i, ambdós, actualment han desaparegut.

(text de Joan Vanrell)

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: