La Fira: El Jai de Sineu a sa Pobla i Búger

La fira ha canviat amb el temps i ha passat d’un vessant eminentment agrícola a un de més artesanal i comercial. Malgrat tot, hi ha coses que perduren amb els anys, continua sent un pol d’atracció de gent de tota l’illa.

Fotografia de Josep Pons Frau (Arxiu Municipal de Palma)

Hi ha tradicions que es perden en l’origen dels temps, com és el cas del Jai de Sineu a les poblacions de sa Pobla i Búger, separades de Sineu 15 i 13,5 quilòmetres respectivament. Sa Pobla va aparèixer com una filera suburbana sobre l’antic camí que enllaçava Sineu amb Pollença -part de l’actual carrer Gran- i entre 1860 i 1922 va tenir al seu nomenclàtor urbà la Calle de Sineu (SIQUIER, 1982: 51). I Búger està enllaçada amb Sineu pel camí homònim que arranca de l’Arraval i que, passant per Llubí, arriba a aquesta petita població.

Joan Pons i Payeras (Búger, 1953) recollí la tradició bugerrona de la festa del Jai que es celebrà fins a  la dècada dels anys quaranta del segle XX, a un indret proper al poble, al Bosquet de Cas Povil al costat del torrent de Can Damianet:

[…] Mentres s’esperaven els pagesos que venien amb carros i carretons més el bestiar que no hagués trobat comprador -vet aquí la denominació d’anar a esperar Es Jai- organitzaven jocs propis de l’època com eren: teia, cota, raieta…; ballaven balls mallorquins; bevien aiguardent i les parelles es passejaven.

Aquesta era la convidada que es feia antany a tot el nostre poble [Búger], l’horabaixa del primer diumenge de maig, per anar a esperar els firers que venien de Sa Fira de Maig de Sineu; una de les fires més sonades de la ruralia, a la qual no hi faltaven els mercaders, pastors, així com els distints artesans que anaven a vendre la seva mercaderia.

Els botiguers aprofitaven per fer-hi negoci aportant-hi begudes i llepoleries. En Toni Quelos hi baixava a vendre una senalla de cacauets i uns quants anys En Rafel de Son Costa, taverner, ajudat d’En Miquel Borreió, que feia de camarer, hi duia taules i botelles. Tot d’una que veien qualque firer depressa s’hi acostaven i aquest els tirava avellanes. […] Les al·lotes que estaven llogades a les possessions i finques d’aquelles encontrades s’hi aplegaven a aquesta festa. Les de Son Catxo feien ramellets de cireres a una canya i les venien a cinc cèntims. L’amo de sa finca d’Es Molí de Cas Povil també venia carxofes […]


(PONS, 1979i: 7)

El 1979 la delegació bugerrona de l’Obra Cultural Balear recuperà aquesta tradició (PONS, 1979ii: 9) i ara ja està consolidada com a Fira i festa des Jai.

Una celebració similar es realitzava a sa Pobla, Joan Parera i Sansó (Manacor, 1865-sa Pobla, 1928) la recollí a la publicació periòdica poblera Sa Marjal, a la secció de Cronica:

Díe 9 [maig 1909].- Hora baxa el jovent va a esperar el Jay que ve de Campanet carregat de vellanes. A la fi també ha arribat avuy el Jay de Sineu, que ¡ja hu crec que no s’es descuydat de dur remells de cireras y ciurells! (Sa Marjal, Any I, núm. 6. sa Pobla, 1r de juny de 1909. Pàg. 114).

Díe 1 [maig 1910].- Avuy a la tarde mentres arribave tot content el Jay que venía de sa fira de Sineu, dues joves a causa d’amors profans envestexen un fadrí am guinavetades y a pedrades. Com axó ha succehít en el carrer Ampla per ont passava el Jay am molta de gent, s’es promogut un gran escandol (Sa Marjal, Any II, núm. 18. sa Pobla, 1r de juny de 1910. Pàg. 92).

Díe 7 [maig 1911].- Es jay de Sineu s’entrega tot xalest sonant ciurells y menjant remellets de cireras (Sa Marjal, Any III, núm. 30. sa Pobla, 10 de juny de 1911. Pàg. 94).

Al contrari de la celebració bugerrona, en el cas de sa Pobla aquest retorn festiu de la fira de Sineu ja no es celebra.

BIBLIOGRAFIA

PONS i PAYERAS, Joan (1979i) “Anem a esperar Es Jai” a Diari de Buja, 5: 7

PONS i PAYERAS, Joan (1979ii) “Sa festa des Jai: una diada fora mida” a Diari de Buja, 6: 9.

SIQUIER i SERRA, Bartomeu (1982) Places i carrers de sa Pobla. Sa Pobla: Cooperativa Agrícola Poblera.

[text de Joan Vanrell]

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: