Demà es ret homenatge al sineuer Joan Gelabert, assassinat pels nazis fa 80 anys

Demà divendres 21 de maig, a les 11h, en l’altura del número 10 del carrer de la Rosa, es col·locarà una peça de recordatori i reconeixement de JOAN GELABERT MIQUEL, assassinat pels nazis durant el Tercer Reich.

34 illencs figuren entre els 4427 ciutadans de l’Estat Espanyol morts en camps de concentració nazis d’Àustria –Mauthausen, Gusen, Dachau, Buchenwald i Bergen Belsen– segons el Butlletí Oficial de l’Estat –BOE– del 9 d’agost de l’any 2019. Aquest BOE publicava un llistat que donava fe dels espanyols morts durant el nazisme –des de meitat dels anys 30 a meitat dels anys 40 del segle passat– a camps de concentració, d’acord amb el que estipula la Llei de Memòria Històrica per reparació de les víctimes de la barbàrie.

Entre aquests 34 assassinats pels nazis hi hagué un sineuer, Joan Gelabert Miquel, nascut dia 11/11/1985, i assassinat a Gusen el 03/10/1941 –l’escriptor Gabriel Florit Sabateret en va fer una tasca de recerca històrica fa uns anys–.

Els stolpersteine (paraula que significa «pedres per ensopegar») són petits monuments creats en memòria de víctimes del nazisme, dels que n’hi ha uns 75.000 distribuïts per una vintena de països. El projecte a Mallorca està impulsat per la Direcció General de Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears.

El projecte col·loca dos tipus de llambordes. D’una banda, les pedres Stolpersteine daurades que volen recuperar el nom de les víctimes que van ser recloses en camps de concentració nazi. Amb aquest objectiu s’instal·len 54 pedres daurades a Balears: 20 a Menorca, 16 a Eivissa, 13 a Mallorca i 5 a Formentera.

D’altra banda, també s’instal·len pedres de la memòria platejades, que recorden el nom de víctimes del franquisme. Concretament, es retrà homenatge a 43 víctimes del franquisme en el conjunt de les Illes: 22 a Mallorca, 8 a Menorca i 8 a Eivissa, 4 a Barcelona i una a Madrid.

Gabriel Florit li dedicà un capítol del llibre ‘Fills Il·lustres Alternatius’, ara fa cinc anys.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: