Identifiquen les restes d’un mestre d’Esporles que va exercir i va ser detingut pels feixistes a Sineu

S’han confirmat tres noves identificacions de víctimes del franquisme a Mallorca, restes humanes trobades el 2020 a la fossa nº11 del cementiri de Porreres.

Un d’ells és Bartomeu Matas Alemany. Nascut a Esporles l’any 1904, va viure i fer feina a Sineu entre el mes d’agost de 1933 i l’estiu de 1936. Fou suspès de sou i feina dia 1 d’octubre de 1936, dos mesos després del cop d’estat contra la República. Havia militat a Esquerra Republicana Balear.

Bartomeu Matas Alemany tenia 33 anys quan el varen matar. Va ser detingut l’agost de 1936 a Sineu, empresonat al vapor Jaume I, i a Ca’n Mir, fins que el gener de 1937 el varen treure amb un grup i conduït a Porreres per ser assassinats.

Empresonat a Can Mir, una tarda, mentre jugava a cartes amb un grup de companys, va sentir pronunciar el seu nom pels altaveus. Tots els jugadors romangueren amb l’alè tallat i ell no es va immutar gaire, tanmateix. S’aixecà lentament i els va dir: “Seguiu. Avui m’ha tocat a mi.” [CAPELLÀ, Llorenç (1989). Diccionari vermell. Palma: Moll. p. 108]. Ho recorda la batlessa d’Esporles al seu compte de Twitter.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: