Què en saps del focus de llengua blava de Sineu?

Des de que va tornar la llengua blava a Mallorca, a Sineu se’n ha detectat un focus (focus 2021/13 del RASVE, amb data de confirmació del 2 de juliol). També, un altre aquí prop, a Maria de la Salut.

En el Pla de Mallorca, s’han detectat focus a Algaida, Costitx, Montuïri, Santa Eugènia i Sencelles. En aquest moment també s’havien comunicat casos sospitosos –encara que no focus confirmats– a Lloret, a Petra, a Porreres, a Sant Joan i a Vilafranca. Actualment hi ha 14 explotacions sospitoses, en les quals es duu a terme el protocol establert quan es detecten animals amb simptomatologia compatible amb la llengua blava: recollida de dades de l’explotació, presa de mostres de sang per a realització de les proves de detecció de la malaltia, etc.

A principis de juliol la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació va declarar de manera oficial la presència del virus a Mallorca, aparentment per un brot provinent dels Balcans. El 30 de juny Mae de la Concha, consellera d’agricultura, signava una resolució que implicava mesures per evitar la propagació de la malaltia i declarar com a zona de restricció envers la llengua blava tot el territori de les Illes Balears, després de la confirmació per part del Laboratori Central de Veterinària (LCV) d’Algete (Madrid), de 20 animals que havien donat positiu en la malaltia. Aquests primers casos es donaren a Pollença.

Entre  les mesures sanitàries que es varen adoptar, una va ser la vacunació obligatòria de tot el bestiar boví i oví de les nostres illes, el control de moviments  i la vigilància activa i passiva de les explotacions ramaderes amb espècies sensibles a la malaltia. A data d’avui s’ha vacunat un elevat percentatge de les guardes de bestiar oví del Pla, segons el gabinet de comunicació de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Els titulars d’explotacions de Sineu que tenguin sospites sobre els seus animals poden posar-se amb contacte amb els tècnics de la Conselleria, al telèfon 971 855 076, o visitar l’oficina que disposen en el mercat d’animals, tots els dimecres matí.  

Les guardes d’ovelles són unes de les més afectades per aquesta malaltia.

Conseqüències nefastes en el 2002

La malaltia de la llengua blava ha tornat aparèixer a les Balears després de gairebé dues dècades sense fer-ho. La darrera vegada va ser el 2002, amb unes conseqüències molt dolentes en el preu de la carn. Tot i ser una malaltia que no té cap efecte sobre l’ésser humà, en aquell moment es va crear una por generalitzada que va repercutir bastant en l’economia dels ramaders i de les empreses relacionades amb el sector.

La llengua blava afecta a les ovelles quan són infectades per un virus, que es transmès per un moscard.

Què és la llengua blava i com es transmet?

La llengua blava és una malaltia de declaració obligatòria que afecta al remugants –bovins, ovins, caprins– amb importants conseqüències pel ramat, però no és una zoonosi (és a dir, no es transmet als humans).

És provocada per un arbovirus (família Reoviridae, gènere Orbivirus) que es transmet, únicament, mitjançant la picadura de moscards del gènere Culicoides infectats. Si no hi ha moscards, no hi ha llengua blava.

La llengua blava és semblant a la grip, però més greu. Provoca febre alta, pèrdua de pes, abatiment i debilitat, diarrea i vòmit, pneumònia i dificultats per respirar, cianosi (coloració blavosa de la pell, i també de la llengua –d’aquí el seu nom–), salivació excessiva i hemorràgia, entre d’altres. Es contagia ràpidament i, com en el cas del covid19 dels humans, per detectar-la s’ha de fer una PCR. Els titulars d’explotacions ramaderes que detectin ovins a la seva explotació amb simptomatologia compatible han comunicar la sospita d’aquesta malaltia a l’autoritat sanitària.  

Tendreu més info en la propera DíNGOLA en paper.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: