[FOTONOTÍCIA] Plaga de cuques molles a ses Cases Noves

AQUESTS DARRERS DIES ELS VEINATS DE SES CASES NOVES HAN DE MATAR I RETIRAR CUQUES MOLLES A DOJÓ

Veïnats de la barriada de ses Cases Noves ens han enviat fotografies d’una plaga de cuques molles o paneroles roges (Periplaneta americana) que, segons diuen, els està afectant. Les cuques molles, paneroles, paneres o ‘cucaratxes’ –tots aquests noms tenen– són habituals en certs medis urbans, on si no son controlades, poden multiplicar-se en gran nombre.

De fet, cada cuca molla femella pot produir una descendència de fins a 150 nous individus, i això la converteix en un insecte procliu a formar plagues. Les cuques molles posen els ous en un forat de la paret o del trespol, i les nimfes surten al cap d’un o dos mesos. Aquestes nimfes –individus immadurs– pateixen diferents mudes fins, al cap d’uns mesos –o un any– esdevenir adults.

El problema d’aquests insectes, a part d’estètic o per les molèsties que causen, és sanitari: porten bacteris aferrats a les potes, causants de nombroses malalties.   

Com erradicar-les?

Segons els biòlegs, la presència de paneroles o cuques molles al voltant de les cases es controla limitant la disponibilitat de menjar i aigua, ficant les bosses de plàstic de les deixalles domèstiques en cubells d’escombraries –ja que les bosses de plàstic s’estripen fàcilment i permeten alimentar aquests animals–, mantenint els desaigües nets i desinfectats, i reduint els llocs que puguin ser possibles refugis –llenya, runes, escletxes i clivelles de l’edifici, etc.–. Com a mesura correctiva es poden ruixar amb insecticida aquestes superfícies i intentar segellar escletxes i clivelles per evitar-les, encara que les mesures preventives són les més eficients.

M. Puiggròs

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: