Tots Sants i el Dia dels Morts; una oportunitat per conèixer el patrimoni cultural a través de rituals, visites al cementeri i tradicions

Tots Sants és una festa tradicional catòlica dedicada al record dels avantpassats i que està íntimament relacionada amb la festa que se celebra l’endemà, el Dia dels Morts, el 2 de novembre. La creença tradicional és que l’1 de novembre els vius visiten els morts i que, el 2 de novembre, són els morts que visiten els vius.

Fa uns dies, conjuntament amb la Biblioteca Municipal, realitzarem la dotzena edició del taller d’enfilar rosaris ensucrats. El costum d’obsequiar els infants amb rosaris fets de dolços i fruites confitades és una tradició que encara mantenen molts de padrins i padrines joves i, hi ha qui hi veu un lligam amb les ofrenes que antigament es feien als morts per Tots Sants amb productes derivats de la farina cuita la forn combinada amb els fruits d’aquest temps. Altres hi veuen una funció animadora del dolç contra la tristor, per contrarestar l’excés de tristor i patiment -almenys entre els més petits de la casa- que envolta la celebració de l’1 de novembre amb visites a cementeris i amb un record pels essers estimats ja finats.

El dematí del dia de Tots Sants era, i encara és, obligada la visita al cementeri per dur flors a les tombes dels nostres familiars. No tan sols als que són més propers, sinó també a amics. Per moltes famílies és un lloc d’encontre anual entre amics i parents i uns dels poc signes col·lectius de record dels difunts a la nostra societat actual. Aquest costum de visitar el cementeri per aquesta diada és relativament modern, no fa més d’un segle que va iniciar-se, pensem que enguany es compleix el bicentenari del nostre Cementeri Municipal (1821-2021).

Dia 2, l’església catòlica fa commemoració de Tots els Fidels Difunts dedicant els oficis religiosos als difunts i pregant per la seva entrada en el Regne de Déu. Popularment aquest dia és anomenat Dia dels Morts. La Parròquia de Sineu enguany ha recuperat el muntatge del túmul mortuori, una construcció metafòrica per l’absència del cos per la cerimònia fúnebre. Aquest va ser realitzat per l’escultor sineuer Sebastià Alcover i Gacias ‘Piscol’ (Sineu, 1871-Palma, 1961) el 1908 i, com diu el rector Feliu, «aquesta acció pretén ajudar a descobrir aquest patrimoni i, sobretot, a contemplar-lo i entendre’l» (aquest es podrà visitar a l’església parroquial entre el 30 d’octubre i el 6 de novembre, i el dimarts 2, a les 19h, hi haurà l’Ofici de Difunts).

[text de Joan Vanrell]

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: