31 de desembre, acta de naixement. 2022 Any Fuster

L’any que entrarem aquest proper dissabte ha estat declarat l’Any Joan Fuster per la Generalitat Valenciana, en commemoració del centenari del naixement de l’escriptor, considerat qui va donar forma i volum intel·lectual al terme Països Catalans per a anomenar la nació d’aquells que parlam la mateixa llengua i que tenim uns trets culturals, històrics i territorials comuns. Actualment, Països Catalans és el terme més emprat per a referir-se a la nostra nació completa, sigui des d’un punt de vista cultural fins a una meta política que esperona les esperances d’alguns col·lectius.

Joan Fuster, veié en la conquesta de València de Jaume I -com hauria pogut referir-se també a la de Mallorca- el punt de partida nacional que vincularia de llavors ençà persones i territoris des de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Ho escriu així en Nosaltres els valencians (1977):

València, la capital es rendia a Jaume I en 1238, i per a la posteritat local, la data del 9 d’octubre -dia en què, segons creu la gent, el rei entrava a la ciutat amb una discreta pompa de vencedor- tindrà un particular valor simbòlic. (…) Potser el nostre dret a dir-nos valencians no serà major ni millor que el dret que, en llur temps, van poder-se arrogar ibers, romans, gots i sarraïns, establerts a la mateixa terra. El fet és, tanmateix, que entre ells i nosaltres hi ha una absoluta o gairebé absoluta, solució de continuïtat. Som “uns altres”, i tenim l’acta de naixement a la vista.

Logotip de l’Any Joan Fuster

Dia 31 de desembre, el 31 de Desembre que celebram com a Diada de Mallorca, és la nostra acta de naixement com a poble, com a nou poble, vinculat amb els que les altres nacions coneixerien com a catalans. Celebrem-la i dediquem-li un bon “molts d’anys”, que els intents d’esborrar-la, d’amagar-la, de desbaratar-la quedin com fum d’estampa.

Enguany, un altre pic per desgràcia, no hem pogut brufar-ho tots plegats a la placeta del lleó, així i tot us volem fer arribar a distància els molts d’anys per la Diada i que tengueu una bona entrada d’any. Salut i visca Mallorca!

Podeu llegir el manifest d’enguany, escrit per Damià Pons, fent clic a l’enllaç del portal de l’Obra Cultural Balear.

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: