
Ahir es va morir l’amo en Miquel Romangue als 98 anys. Era l’home més vell de Sineu, encara que havia nascut a Llubí. De fet, l’amo en Miquel Caines sempre diu ell que es l’home més vell de Sineu, per això, perquè l’altre, en Romangue, no havia nat en el poble.
Però xerram d’homes. De sexe biològic masculí. Perquè de dones n’hi ha de més edat que d’homes, també a Sineu. De fet, despús ahir ens férem ressò de l’aniversari d’una sineuera que feia 102 anys (i que va ser protagonista de reportatges a la Díngola en paper, ara fa uns anys). Ho contàvem aquí (fes clic).
L’esperança de vida de les dones, en els països desenvolupats, és major que la dels homes. Això és sabut des de fa temps.
I a Sineu, n’hi ha prou amb pegar una ullada a la piràmide de població, que com als municipis del nostre costat, i com a la resta de l’estat, és de tipologia constrictiva (això és, que la base de la piràmide és més estreta que la zona central). Això vol dir que hi ha més gent de mitjana edat que joves, i que amb el temps la població s’envellirà. És típic del primer món, perquè aquí tenim l’esperança de vida més alta, en tenir més disponibles els recursos sanitaris, més higiene, i l’alimentació més segura.
A Sineu, d’homes de més de 100 anys no n’hi ha cap. I de persones de més de 90 anys, homes i dones, n’hi ha només una quarentena.
NOTA: dades de l’Institut Nacional d’Estadística, de l’1 de gener del 2021, l’any passat.