Any Pons Frau (I): El inicis de la col·lecció de pintura municipal

El quadre de Josep Pons i Frau (Sineu, 1883-Palma, 1952) que presideix el Jutjat de Pau Municipal, on hi veiem el jardins i les cases de Defla, va ser la primera adquisició del que amb el temps ha esdevingut la col·lecció de pintura municipal. El mes de febrer de 1921 el llavors batle de Sineu, Francesc Crespí i Niell Guillemet (Sineu, 1882-1953), va proposar a la resta de consistori adquirir un dels quadres que Pons Frau tenia exposats al saló de la Societat “La Veda” de Palma. En concret suggeria el núm. 15 (el Silencio de mi pueblo) o el núm. 18 (Defla a plena luz). Acceptada la proposició el batle li va remetre un telegrama:

“Pons expositor la Veda. Palma. Ayuntamiento acordado adquirir el cuadro número quince o dieciocho a tu elección” (AMS 1.10, sessió plenària del 20 de febrer de 1921, f. 60 i 60v).

“Defla a plena luz”

Sabem de l’elecció del pintor per l’acord d’abonar 350 pesetas a D. José Pons Frau, importe del cuadro titulado “Defla a plena luz” que adquirió este Ayuntamiento (AMS 1.10, sessió plenària del 27 de març de 1921, f. 67). Quant a la pintura “El Silencio de mi pueblo”, aquest està en mans dels hereus del qui era secretari municipal i amic coral de Pons Frau, Joan Ferragut i Ribas Minyó (Sineu, 1879-sa Pobla, 1940).

“El silencio de mi pueblo”

[text de Joan Vanrell]

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: