Màquina, parla’m en sineuer!

Qui no ha pensat mai “voldria que just de dir-ho el cotxe em dugués tot sol a ciutat”? O, fins i tot, “quina peresa haver de cercar receptes per Internet, just de pensar-les ja haurien de sortir…”? Coses com aquestes que fa deu anys pareixien un desbarat ara són, com aquell que diu, més a prop del que ens pensam. Mentrestant, hi avançam amb tecnologia que ens permet interactuar amb les màquines (ordinadors, al cap i a la fi) mitjançant la nostra veu. Només de dir-ho posam música, ens informam del temps, sabem -si ens fa falta- quina altura té el puig de Reig (sí, qui ho hauria dit, això, fa just una dècada…?). N’Alexa, na Siri, n’OK Google, na Cortana… aquests noms amb què les grans empreses tecnològiques han batiat les seves assistents virtuals, i tants altres assistents que duen els cotxes més equipats i tots els que vendran d’aquí en endavant, ara com ara però, no ens entenen. Talment així, no ens entenen si els catalanoparlants no baratam l’idioma i els parlam en anglès, espanyol, alemany… El català no hi és, de moment. Per Google o altres cercadors no tan “famosos” podem escriure-hi qualsevol cosa i tendrem la resposta en “zero coma”, emperò quan ens sent parlar llampant sineuer o altre parla del pus bell catalanesch, fes-te la punyeta… no hi ha manera!

Com és habitual, si volem una cosa ens hem d’arremangar, i més -per desgràcia- quan som parlants d’una llengua minimitzada (que no vol dir -de moment- que sigui minoritària dins el territori en què es parla). Així fa poc ha nascut el Projecte Aina, impulsat pel Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya i per Barcelona Supercomputing Center, un sistema de captació de la veu de persones catalanoparlants per a “entrenar” les màquines i que ens arribin a entendre. La seva carta de presentació no pot ser més clara:

Fem que la tecnologia entengui i parli el català. Si volem que les màquines ens entenguin quan els parlem en català i ens responguin en la nostra llengua, cal que primer l’aprenguin. Per això, s’han d’aconseguir milions i milions d’hores de veu en català de persones de tots els gèneres, edats, varietats dialectals i registres.”

D’aquesta manera, tal i com ho han fet les llengües que ja entenen els aparells electrònics, es necessita un procés d’aprenentatge de “com sona el català” que parlam tots els que el sabem, de tot el territori i de tota edat i -això és important- de totes les varietats dialectals, això inclou el mallorquí i, si hem de filar prim, el sineuer! No fos cosa que encara deixem embullat el mòbil si li demanam una cançó de na “Rosali[e]” o si li parlam de [xèrxes socièls]. Si hi voleu participar, la cosa és entretenguda, només heu d’entrar al web https://commonvoice.mozilla.org/ca/speak i llegir les frases que hi apareixen en haver pitjat el símbol del micròfon. Són tandes de cinc frases (n’hi ha de més fàcils i qualcuna que és un autèntic embarbussament) sempre amb opció de canviar-la si la trobam massa complicada o no sabem bé com hem de dir una cosa. En una paraula, que no pot ser més fàcil i gratificant que ben aviat mòbils, Alexas, cotxes i, ves a saber, si geleres intel·ligents ens entenguin quan els parlam fora que ens sentim estrangers dins ca nostra!

About dingolasineu

Consell de redacció de la revista DÍNGOLA de l'Obra Cultural Balear de Sineu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: